Mai mulți polițiști uciși de traficanții de droguri, în Ecuador. Președintele a decretat stare de urgență

Data actualizării: Data publicării:
Polițiști Ecuador
Stare de urgență în Ecuador după ce traficanții de droguri au ucis mai mulți polițiști. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Ecuadorului Guillermo Lasso a declarat miercuri starea de urgenţă, după mai multe atacuri de o agresivitate fără precedent care au avut loc marți. Bandele de traficanți de droguri au ucis mai mulți polițiști în provinciile Guayas şi Esmeraldas, cele mai afectate de criminalitatea legată de traficul de droguri.


Într-un discurs transmis la radio şi televiziune, președintele Ecuadorului a declarat stare de urgență în provinciile Guayas şi Esmeraldas. Măsura intrezice circulația după ora 21:00. Măsura va fi în vigoare timp de 45 de zile.

Constituţia îi permite preşedintelui să declare starea de urgenţă şi să trimită armata să intervină în situaţii de tulburări interne grave.

"Aceste acte de sabotaj şi de terorism sunt o declaraţie deschisă de război contra statului de drept, a guvernului şi contra voastră a tuturor, cetăţenii Ecuadorului", a mai spus preşedintele conservator, care şi-a anulat o vizită personală în SUA.

Ministerul de Interne a transmis că atacurile de marţi au făcut "cinci morţi în rândul poliţiştilor" la Guayaquil (capitala provinciei Guayas) şi Duran.

Administraţia penitenciarelor (SNAI) a comunicat că opt gardieni au fost luaţi ostatici marţi pentru scurt timp la Esmeraldas (nord-vest).

Bande de traficanţi de droguri au atacat cu explozivi şi arme de foc sedii de poliţie şi benzinării ca răspuns la transferul de deţinuţi din închisoarea Guayas 1 la Guayaquil.

Ecuadorul, situat între Peru şi Columbia, cei mai mari producători mondiali de cocaină, este un punct de tranzit al drogurilor având ca destinaţie Statele Unite şi Europa.

În 2021, autorităţile au confiscat o cantitate record de 210 tone de droguri, în principal cocaină, iar de la ]nceputul acestui an cantitatea de droguri confiscată este de 160 de tone.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri