Mai mulți studenți chinezi s-au prefăcut că sunt răpiți, pentru a obține de la familie bani pentru infractori

Data actualizării: Data publicării:
maini legate cu sfoara, rapire
Foto: OSCE

Mai mulți studenți chinezi din Australia au fost victimele unei operațiuni de înșelăciune de amploare, în care tinerii au fost păcăliți să se prefacă a fi răpiți, pentru a obține bani de la familiile lor. Banii ajungeau la cei care au pus la cale înșelăciunea, informează BBC.

De la începutul anului au avut loc 8 astfel de "răpiri" în Australia, iar într-un caz s-a plătit o răscumpărare de 1,4 milioane de dolari.

Victimele erau convinse că ele sau familiile lor erau în pericol, a anunțat poliția.

Poliția din statul australian New South Wales (NSW) a observat că acest tip de înșelăciuni a crescut în 2020 și funcționa "la scară industrială". Autoritățile le-au cerut studenților să raporteze orice apel suspect.

Cum funcționa înșelăciunea?

Poliția australiană a anunțat că operațiunea se desfășura din afara țării, prin intermediul telefonului, fiind greu de urmărit.

În mod normal, o persoană care susținea că este de la Ambasada Chinei sau reprezintă altă autoritate chineză suna un student și îi transmitea că a fost implicat într-o infracțiune pe teritoriul Chinei sau că este vizat de alt fel de amenințare.

Autorii apelurilor, care de obicei vorbeau mandarină, le cereau tinerilor să plătească o taxă pentru a evita arestarea sau deportarea.

În anumite cazuri, studenții erau convinși să rupă legăturile cu prietenii și familia, să închirieze o cameră de hotel și să pună în scenă o situație de răpire, pentru a obține bani de la membri familiei.

Într-un caz, un tată a plătit 1,4 milioane de dolari drept răscumpărare, încă dinainte să primescă o înregistrare cu fiica lui legată, aflată într-un loc necunoscut. Ulterior, bărbatul a contactat poliția din Sydney, iar după o căutare care a durat o oră tânara a fost găsită nevătămată într-o cameră de hotel. În alte cazuri, plățile au fost între 15.000 de dolari și 225.000 de dolari.

"În unele situații, familiile au plătit toți banii pe care îi aveau", a spus Darren Bennett, oficial al poliției.

În majoritatea cazurilor, când poliția era contactată, presupusa victimă era găsită în mai puțin de o zi. De multe ori, tinerii erau prea rușinați să raporteze autorităților ce s-a întâmplat de fapt.

"Victimele răpirilor virtuale au fost traumatizate de ce s-a întâmplat, crezând că s-au pus pe ele însuși, dar și pe familiile lor, în pericol", a anunțat poliția din New South Wales.

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri