Maia Sandu l-a desemnat pe Dorin Recean în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova

Data actualizării: Data publicării:
Maia Sandu
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova. Foto: Profimedia Images

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, l-a desemnat vineri pe Dorin Recean în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Anterior, aceasta a reacționat după ce Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia din fruntea Guvernului de la Chișinău, după un mandat de un an și jumătate. 

ACTUALIZARE 15:40 „Ca să putem ajuta oamenii mai departe noul guvern va trebuie să impulsioneze creșterea economică. Să îmbunătățim nivelul de trai al cetățenilor. Să accelereze și să îmbunătățească reforma justiției. Noul Guvern are menirea de curățare a țării de corupție și nedreptate. Am semnat decretul de desemnare a lui Dorin Recean în calitate de candidat la funcția de prim-ministru”, a spus Maia Sandu.

Cine este Dorin Recean, noul candidat la șefia Guvernului

Dorin Recean a activat în calitate de consilier prezidențial pe lângă Președintele Republicii Moldova pe probleme de securitate, iar, din 7 februarie 2022 deține funcția de secretar general al Consiliului Suprem de Securitate.

Conform Agora.md, Recean a absolvit Academia de Științe Economice din Moldova, fiind licențiat în drept și managementul afacerilor internaționale. Mai are și diplomă de master în administrarea afacerilor de la filiala din Belgia a Universității Internaționale Newport.

240663508_262094319254891_6969070758620989865_n
Dorin Recean. Foto: Dorin Recean/Facebook

Din 24 iulie 2012, până la 10 decembrie 2014, Dorin Recean a deținut funcția de ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova în Guvernul Filat. La 31 mai 2013, când a căzut Executivul condus de Filat, Dorin Recean a continuat să conducă ministerul de Interne și în Guvernul Leancă.

Anterior, el a mai fost și viceministru al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor (în 2010), fiind responsabil de implementarea pașapoartelor biometrice, ca parte a planului de liberalizare a regimului de vize între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Recean mai a fost lector al Academia de Științe Economice până în 2007. Între 2000 și 2012 a predat și la Universitatea Internațională Newport din Chișinău.

După alegerile din noiembrie 2014, Recean s-a retras din politică și și-a deschis o afacere. În februarie 2022, Recean revine în politică, fiind desemnat de Maia Sandu consilier prezidențial pe probleme de securitate și secretar general al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova.

Dorin Recean este căsătorit și are doi copii.

Reacțiile miniștrilor care au format Guvernul Gavrilița

Mai mulți miniștri din cadrul Executivului de la Chișinău proaspăt demis, au postat pe rețele sociale mesaje de mulțumire și apreciere adresate Nataliei Gavrilița, imediat după ce aceasta și-a anunțat demisia vineri, scrie Ziarul de Gardă.

În mesajul postat pe pagina sa de Faceboook, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că „R. Moldova și-a recâștigat viitorul tocmai în această perioadă. Crizele ne-au făcut mai puternici și mai determinați să luptăm pentru viitorul nostru european!”

„Mulțumesc din suflet, dragă Natalia, pentru onoarea de a face echipă și a lucra împreună pentru obiectivul nostru comun de a aduce țara noastră în Uniunea Europeană! Privim în viitor cu aceeași speranță și încredere ca atunci când Moldova a devenit țară candidată pentru aderare la UE”, a declarat la rândul său și Nicu Popescu, viceprim-ministru și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a ținut să menționeze că Natalia Gavrilița a fost prim-ministru în cea mai complicată perioadă de la independența Republicii Moldova și că a făcut față provocărilor.  Totodată, Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, i-a mulțumit atât Nataliei Gavrilița, cât și colegilor din guvern pentru „colaborare și pentru susținerea de care a avut parte Ministerul Apărării și Armata Națională în aceasta perioadă plină de provocări și crize”.

Maia Sandu, după demisia Guvernului de la Chișinău

„Am luat act de demisia doamnei Prim-ministre Natalia Gavrilița. Îi mulțumesc mult pentru sacrificiul și eforturile enorme de a conduce țara într-o perioadă cu atâtea crize. În pofida unor provocări fără precedent, țara a fost guvernată responsabil, cu multă atenție și muncă dedicată. Avem stabilitate, pace și dezvoltare - acolo unde alții doreau război și faliment. Mulțumim mult, Natalia!

Urmând procedurile legale, în urma demisiei Prim-Ministrei, voi avea consultări cu fracțiunile parlamentare și, ulterior, voi desemna un candidat la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova”, a scris Maia Sandu, vineri, pe pagina de Facebook.

Premierul Natalia Gavriliță și-a anunțat vineri demisia din funcție printr-o declarație de presă.

„Am știut să păstrăm calmul în Transnistria. Am păstrat pacea și stabilitatea economică a țării în ciuda agenților destabilizator. Sunt mândră că am accelerat proiectele de infrastructură care stagnau din cauza incompetenței și corupției”, a declarat Natalia Gavrilița.

„În ciuda crizelor multiple cu care s-a confruntat țara, progresele noastre au fost apreciate foarte înalt de UE. Oamenii noștri merită să se bucure de toate beneficiile UE de care au fost lipsiți 30 de ani. Dacă Guvernul ar fi avut acasă aceeași susținere și încredere pe care am simțit-o la partenerii noștri europeni, am fi reușit să avansăm mai mult și mai repede. Dragi cetățeni, după un an și jumătate în fruntea acestui Guvern, a venit timpul să anunț demisia mea din această funcție. Echipa cu care am lucrat la Guvern a fost o echipă cu oameni constructivi, orientați spre dezvoltare, cu expertiză în domeniul economiei și a investițiilor”, a mai spus Gavrilița.

Editor : Ioana Coman | Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri