Maia Sandu intervine în cazul soldatului homosexual care a fugit din armata Republicii Moldova

Data actualizării: Data publicării:
Marin Pavlescu și Maia Sandu
Cazul tânărului gay, hărțuit în Armata de peste Prut, a ajuns pe masa președintei Maia Sandu. Colaj Foto: Profimedia Images

Cazul tânărului gay, hărțuit în Armata Republicii Moldova, a ajuns pe masa președintelui de la Chișinău, Maia Sandu. Aceasta declarat vineri că astfel de comportament discriminator este inacceptabil și urmează să se întâlnească cu ministrul Apărării pentru a lua o decizie în acest sens, relatează publicația UniMedia Info.

Într-o conferință de presă susținută la Chișinău, șeful statului din Republica Moldova, care este și comandant suprem al forțelor armate, a fost întrebată cum vede situația tânărului soldat Marin Pavlescu, care a fugit din Armată pentru că era batjocorit și discriminat de superiori și alți militari după ce s-a aflat că are o altă orientare sexuală. Maia Sandu a spus că ceea ce i s-a întâmplat tânărului soldat în vârstă de 18 ani este este inacceptabil.

„Astăzi voi avea o întrevedere cu ministrul, unde vom discuta despre acest caz și măsurile întreprinse pentru ca să nu se mai repete astfel de situații. 

Noi respectăm drepturile tuturor cetățenilor și trebuie să ne asigurăm că toate instituțiile statului în primul rând, respectă aceste drepturi și nu admit aceste abuzuri. Repet, este unul dintre subiectele pe care o să le discut, la ședința cu Ministerul Apărării și o să revin cu o informație mai cuprinzătoare despre acțiunile pe care le propunem”, a declarat vineri președinta Maia Sandu.

Un militar din Armata Națională a Republicii Moldova ar fi fost supus hărțuirii în ultimele șase luni, după ce s-a aflat că este gay. Tânărul a declarat pe contul său de instagram că la data de 10 noiembrie trebuia să se prezinte în unitatea militară, din concediu, lucru pe care refuză să-l facă. Acesta a spus că își asumă toată responsabilitatea pentru acțiunile sale. Digi24.ro a vorbit în exclusivitate cu Marin Pavlescu, iar acesta a tranmsis că nu se mai simțea în siguranță la Brigada nr. 2 Infanterie Motorizată „Ștefan Cel Mare” din Chișinău, acolo unde fusese încorporat pe data de 20 aprilie 2021.  

„După ce au aflat că sunt homosexual nu m-am mai simțit în siguranță. Să fii numit zilnic cu cuvinte urâte, cum ar fi „pedofil”, nu te simți nici în siguranță, nici susținut”, a declarat Marin Pavlescu. Acesta a povestit și care sunt condițiile din armata de peste Prut, subliniind că nu sunt deloc cele mai bune. „Este incomod. Condițiile nu sunt cele mai bune. Faci baie doar de două ori pe săptămână, iar mâncarea nu corespunde cerințelor. Hainele ți le dau rupte, iar uneori, dacă nu ai noroc, lenjeria intimă ți se dă nespălată. Dacă ai posibilitate, le speli tu la robinet, dacă nu, le porți așa cum sunt, pentru că ești obligat. Dar este imposibil să le porți timp de două săptămâni fără a le spăla.

Eu am primit uniforma militară, bocanci, două săpunuri, dintre care unul de rufe, un șampon mic, o pereche de ciorapi și hârtie igienică. În rest, fiecare militar primește lunar o soldă cu 150 de lei, comandanții de grupă au 165 de lei. La magazinul de pe teritoriu putem cumpăra obiecte de igienă personală sau dulciuri. Sunt unii soldați cărora părinții, de exemplu, le cumpără pastile, de dureri de cap sau de burtă, pentru că la punctul medical nu prea au pastile”, a mai spus Marin.

Într-un răspuns pentru Digi24.ro referitor la acest caz, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a transmis joi că s-a autosesizat pe cazul dat și a dispus crearea unei comisii pentru cercetarea cazului respectiv.

„Comisia este formată din  juriști și psihologi, și la acest moment, cercetarea cazului este în plină desfășurare. La finalul cercetării, toate materialele vor fi transmise Procuraturii. Totodată, menționăm că Ministerul Apărării nu tolerează discriminarea de orice gen în rândul militarilor în termen și pe contract”, a transmis Serviciul de Informare și Comunicare cu mass-media al Ministerului. 

Stereotipurile de peste Prut și Armata Republicii Moldova

Armata Republicii Moldova numără un personal activ de aproximativ 5.100 de persoane. Cazurile ca cel al lui Marin Pavlescu nu sunt izolate, iar violența este o problemă care se întâlnește destul de des în mediul militar.

Ministerul Apărării a adoptat în iulie 2020 Regulamentul cu privire la procedura de prevenire, identificare, înregistrare, raportare și examinare a cazurilor de discriminare, hărțuire sexuală și violență în bază de gen. Iar asta înseamnă că, formal, există instrumentele pentru a lupta cu discriminarea și hărțuirea. Vadim Vieru, avocat la ONG-ul Promo-LEX din Chișinău, spune că pentru a aplica aceste instrumente este nevoie de foarte multă educație cu întreg personalul forțelor de apărare. „În condițiile în care țara noastră este foarte afectată de stereotipuri, aceste instrumente de prevenire nu-și au eficiența”, remarcă avocatul Vieru, care mai spune că acest caz demonstrează că armata reflectă societatea, că acolo „sunt aceiași oameni, care vin din popor”.

De altfel, Republica Moldova se află pe locul 38 din 49 de țări europene în ceea ce privește drepturile comunității LGBTQ, potrivit Hărții Curcubeului, unul din cele mai importante rapoarte anuale din domeniu, realizat de organizația ILGA-Europe, conform Rainbow Europe.

Ce s-ar putea întâmpla cu Marin Pavlescu

Explicând procedura juridică pentru Digi24.ro, avocata lui Marin, Doina Ioana Străisteanu, a spus, că potrivit articolului 371 din Codul Penal al Republicii Moldova dezertarea, adică părăsirea unităţii militare, centrului de instrucţie sau locului de serviciu în scopul eschivării de la serviciul militar, de la concentrare sau mobilizare, precum şi neprezentarea din acelaşi motiv la serviciu ori la concentrare sau mobilizare în cazurile permisiei din unitatea militară sau din centrul de instrucţie, repartizării, transferării, întoarcerii din misiune, din concediu sau din instituţia curativă, săvârşită de către un militar sau rezervist, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 850 la 950 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani.

Militarul care pentru prima dată a dezertat în condiţiile alin.(1) se liberează de răspundere penală dacă dezertarea a fost săvârşită în urma unui concurs de împrejurări grele.

Și, deși în istoria justiției moldovenești această prevedere a legii nu a fost niciodată aplicată de către o instanță, în cazul lui Pavlescu, argumentarea apărării sale se va baza pe acesta.

Citește și: Klaus Iohannis o va primi la Cotroceni pe Maia Sandu

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri