Maia Sandu: Nu vom permite re-exporturi prin R. Moldova și nici evitarea sancțiunilor contra Rusiei prin sistemul nostru bancar

Data actualizării: Data publicării:
maia sandu sustine o declaratie de presa
Republica Moldova nu va permite evitarea sancțiunilor împotriva Rusiei prin sistemul bancar și nici re-exporturi, a declarat președintele Maia Sandu. FOTO: Captură Facebook Maia Sandu

Republica Moldova nu va permite evitarea sancțiunilor împotriva Rusiei prin sistemul bancar și nici re-exporturi, a declarat președintele Maia Sandu, luni, într-o conferință de presă. 

Băncile din Republica Moldova respectă toate restricţiile de plăţi internaţionale, exporturile s-au diminuat din cauza războiului din ţara vecină, iar autorităţile urmăresc să nu aibă loc re-exporturi de pe teritoriul republicii, a afirmat Maia Sandu.

"În cazul R. Moldova în tot ceea ce ţine de sistemul financiar, sistemul bancar, băncile noastre respectă toate politicile şi restricţiile impuse de sistemele de plăţi internaţionale. Deci, pe dimensiunea financiară şi bancară se respectă toate aceste interdicţii, inclusiv restricţiile aplicate de SWIFT sau de sistemele de carduri Visa şi MasterCard. Aceste sancţiuni sunt respectate", a declarat ea.

Republica Moldova nu va permite evitarea sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei în privinţa sistemului bancar sau a re-exporturilor.

"Republica Moldova vorbește de sancțiuni pe elemente în parte, pornind de la implicațiile acestor sancțiuni. Pe partea bancară le respectă întru totul. Nu există acest pericol și nu vom permite evitarea sancțiunilor prin sistemul nostru bancar, deci nu e posibil acest lucru pentru că noi respectăm toate restricțiile sistemelor de plăți internaționale. Pe partea de exporturi - nu vom permite re-exporturi prin Republica Moldova. Aceste riscuri sunt monitorizate, nu se vor întâmpla", a declarat Maia Sandu. 

Singurul aspect, unul vulnerabil, în relaţiile economice cu Federaţia Rusă, existent în prezent, este achiziţia de gaze la care în prezent Republica Moldova nu are cum să renunţe, a explicat Maia Sandu.

"Singurul element important în relația economică cu Federația Rusă azi e achiziția de gaz, aici o să vedem cum o să se deruleze lucrurile", a spus președinta Republicii Moldova. Chişinăul, a spus ea, plăteşte zilnic, în prezent, între trei şi patru milioane de dolari pentru gazele livrate de Gazprom.

Pe de altă parte, Maia Sandu a precizat că în Republica Moldova sunt 100.000 de refugiați: "Adică 4% din populația țării noastre. Dacă e mult sau puțin fiecare trage propria concluzie".

"Totodată, am oferit părții ucrainene serviciile geniștilor, pentru că există acest pericol ca în localitățile din care s-au retras trupele ruse să fie mine și alte elemente periculoase", a declarat Maia Sandu. 

Referindu-se la riscurile de securitate provenite din regiunea transnistreană, Maia Sandu a menţionat că autorităţile de la Chişinău rămân vigilente, dar a precizat că informaţiile cu privire la o creştere a numărului de "pacificatori" ruşi în Transnistria nu se confirmă, conform Jurnal.md, citat de Agerpres.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri