Malala, împușcată în față de talibani la 15 ani și recompensată cu premiul Nobel la 17 ani, a absolvit Universitatea Oxford

Data actualizării: Data publicării:
malala - 7070116-AFP Mediafax Foto--
Sursa foto: AFP/Mediafax Foto

Malala Yousafzai, pe care talibanii au încercat să o omoare în 2012, la întoarcerea de la şcoală, în Pakistan şi care a devenit ulterior un simbol global al luptei pentru educaţie a fetelor, şi-a anunţat "bucuria şi recunoştinţa" la absolvirea Universităţii Oxford din Regatul Unit, informează vineri agenţia AFP.

"Este greu să-mi exprim bucuria şi recunoştinţa acum când am obţinut diploma în filosofie, politică şi economie la Oxford", a scris tânăra de 22 de ani pe Twitter. Mesajul său este însoţit de fotografii, dintre care una o prezintă sărbătorind absolvirea împreună cu rudele adunate în jurul unui tort.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

"Nu ştiu ce se va întâmpla în continuare. Deocamdată, vor fi Netflix, lectură şi somn", a adăugat tânăra.

Malala a fost admisă la prestigioasa universitate în 2017, după ce a urmat cursurile unui liceu din Birmingham. Ea s-a refugiat împreună cu familia în acest oraş din centrul Angliei în 2012, după ce a fost rănită grav de talibani.

Malala şi-a început lupta în 2007, când talibanii şi-au impus legea în valea Swat, o regiune turistică până atunci paşnică. La 11 ani, această fiică a unui director de şcoală şi a unei mame fără studii, scria pe un blog BBC în urdu, limba naţională. Sub pseudonimul Gul Makai, ea a descris mediul dominat de frică din valea sa natală. Malala a câştigat notorietate, iar talibanii au decis să o elimine, acuzând-o de "propagandă occidentală".

La vârsta de 15 ani, a fost împuşcată în cap şi umăr într-un atac comis asupra autobuzului şcolar cu care se întorcea de la şcoala din Mingora, în valea Swat. De atunci, Malala a devenit un simbol al apărării dreptului femeilor la educaţie şi a fost recompensată cu Premiul Nobel pentru Pace în 2014, la doar 17 ani.

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri