Malnutriție și propagandă. Cum sunt umiliți soldații nord-coreeni de către superiorii lor

Data actualizării: Data publicării:
North-Korean-Soldiers-51

Totul are un preț. În cazul Coreei de Nord, prețul pentru obsesia nucleară anti-americană a regimului lui Kim Jong-un, care a atras nenumărate sancțiuni comerciale și o izolare deplină la nivel diplomatic, îl vor plăti oamenii simpli. Un spectru bântuie „Regatul Hermit” și poartă un singur nume: foametea.

În timp ce dictatorul Kim Jong-un, afișându-și zâmbetul de monument și înțolit într-un halat alb de Inginer al Națiunii, vizitează, în fotografiile de propagandă, ferme nord-coreene cu cifre mirobolante de producție și investește sume enorme în programul său nuclear, realitatea pură și dură arată o Coree de Nord care se confruntă în prezent cu cea mai gravă secetă din ultimii douăzeci de ani. Iar sancțiunile comerciale internaționale nu fac altceva decât să completeze acest puzzle sordid al pierzaniei.

ONU avertizează că seceta care a compromis recoltele la începutul acestei veri amenință să arunce Coreea de Nord într-o criză alimentară devastatoare, relatează The Guardian.

„Un lucru e cert, există prea mulți soldați de hrănit”, a declarat, din biroul său din Osaka, Jiro Ishimaru cotidianului britanic. 

Ishimaru este un realizator de filme documentare și, totodată, se ocupă și de o rețea incognito de jurnalism cetățenesc din Coreea de Nord. Pentru a-i furniza informații japonezului, contactele sale de pe „tărâmul” lui Kim Jong-un folosesc telefoane mobile de contrabandă, care nu pot fi interceptate.

„Și corupția este în floare”, a subliniat Ishimaru, aducând în discuție umilințele și abuzurile la care sunt supuși soldații nord-coreeni de către superiorii lor în rang, care au pus monopol pe proviziile alimentare ale armatei și le-au transformat într-o afacere privată, vânzându-le pe piața neagră. „Nu le mai rămâne nimic soldaților obișnuiți”, a mai explicat Jiro Ishimaru, adăugând că mulți dintre militari sunt într-o condiție fizică deplorabilă, imposibil de trimis pe front în cazul unui război.

Una dintre temerile lui Ishimaru este aceea că focalizarea intensă a comunității internaționale pe șantajul nuclear al Coreei de Nord va omite greutățile draconice cu care confruntă zilnic traiul nord-coreenilor.

„Este exact ce își dorește Kim Jong-un: să proiecteze o imagine de forță, că el și poporul sunt una și aceeași ființă. Într-o țară obișnuită, tăierile de alimente ar fi dus la revolte. Nu și în Coreea de Nord”, a mai precizat documentaristul japonez.

ONU  a aprobat alocarea unui pachet finanicar de 6,3 milioane de dolari Coreei de Nord pentru a face față deficitului de porumb, orez, cartofi și de alte produse agricole esențiale.

Ultima oară când Phenianul s-a confruntat cu o explozie de malnutriție generalizată a fost în 2001, tot după un episod similar de „secetă abisală”, după cum a denumit-o Rodong Sinmun, ziarul oficial al Partidului Muncitorilor din Coreea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri