„Mama tuturor bulelor” s-ar putea sparge în curând. Avertisment pentru investitorii pe piața instabilă a criptomonedelor

Data actualizării: Data publicării:
Reprezentare grafică a monedei virtuale Bitcoin. Foto: GettyImages
Reprezentare grafică a monedei virtuale Bitcoin. Foto: GettyImages

Investițiile și produsele legate de criptomonede sunt asociate unor riscuri foarte mari, se arată într-un mesaj al Autorității de Supraveghere Financiară din Marea Britanie, citat de CNBC.

Autoritatea este conștientă că unele companii oferă investiții în criptomonede sau active ce au la bază monede virtuale ce promit câștiguri mari. Însă, dacă consumatorii investesc în acest timp de produse, ei trebuie să fie pregătiți să piardă toți banii, arată reglementatorul.

Mesajul autorității vine pe fondul volatilități foarte ridicate de pe piața criptomonedelor. Bitcoin și alte monede virtuale au scăzut luni, ceea ce a șters aproximativ 200 de miliarde de dolari din valoarea totală a criptomonedelor. Spre exemplu, bitcoin, care a atins săptămâna trecută maximul istoric de aproape 42 de mii de dolari, este cotat acum la 34 de mii de dolari.

Însă aprecierea foarte rapidă a bitcoin i-a făcut pe unii analiști să avertizeze că ne aflăm în prezența unei bule speculative care s-ar putea sparge în curând. Cea mai cunoscută criptomonedă a crescut cu peste 300 la sută în ultimele 12 luni. Asta i-a determinat pe economiștii Bank of America să o numească mama tuturor bulelor.

Autoritatea de reglementare este în mod clar îngrijorată de faptul că riscurile inerente criptomonedelor sunt agravate de înșelătorii și de firme nereglementate care vizează oamenii de rând cu materiale de marketing care evidențiază doar avantajele investiției în criptomonede, dar nu și riscurile, arată un analist financiar al AJ Bell.

Recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară din Marea Britanie a introdus reguli mai stricte în domeniul criptomonedelor și a interzis vânzarea către micii investitori de instrumente derivate ce au la bază croptomonede. Totodată, autoritatea, care a introdus și un registru pentru companiile ce utilizează astfel de active, a avertizat că firmele care operează fără a se înregistra comit o înfracțiune.

Partenerii noștri