Mame la extrem. Câteva recorduri

Data actualizării: Data publicării:
Australia Celebrates Baby Boom
FOTO: Gulliver/GettyImages

Știrea că o femeie din Uganda a dat naștere, până la 37 de ani, la 38 de copii, poate părea incredibilă. Însă nu este un record. Maternitatea este impresionantă, în orice circumstanțe. Numai că, în cazul unor mame, am putea vorbi de adevărate miracole.

Australia Celebrates Baby Boom
FOTO: Gulliver/GettyImages

De la cea mai tânără mamă din lume la cea mai bătrână, de la cele mai multe nașteri la cei mai mulți copii născuți o dată, iată câteva dintre mamele „la extrem” pe care le consemnează istoria.

Cei mai mulți copii născuți la o sarcină

Octomom Nadya Suleman & Her 14 Children Launch Their Shake At Millions Of Milkshakes
Nadya Suleman are 14 copii după două nașteri FOTO: Gulliver/GettyImages

Nadya Suleman, cunoscută și sub numele de „Octomama”, a devenit faimoasă în întreaga lume când în ianuarie 2009 a dat naștere la nu mai puțin de opt copii. Americanca de 33 de ani este singura mamă despre care se știe că a născut opt copii odată și toți au supraviețuit.

Octomom Nadya Suleman & Her 14 Children Launch Their Shake At Millions Of Milkshakes
Foto: Gulliver/GettyImages

Suleman, care deja avea șase copii înainte de nașterea octupleților, i-a conceput pe toți prin fertilizare in vitro, ceea ce a generat, la vremea respectivă, polemici în legătură cu tehnologia folosită. În cele din urmă, Comisia Medicală din California i-a retras licența doctorului care a folosit procedura.

Cea mai prolifică mamă

Recordul pentru cei mai mulți copii născuți de o femeie aparține unei țărănci din Rusia. Potrivit Cărții recordurilor, femeia a trăit în secolul al XVIII-lea și a avut 69 de copii. Soția lui Feodor Vassiliev din satul Șuia a avut 27 de sarcini și a născut de 16 ori gemeni, de șapte ori tripleți și de patru ori cvadrupleți. 65 dintre cei 67 de copii au supraviețuit nașterii.

Datele trebuie privite însă sub rezerva lipsei unor dovezi foarte temeinice în condițiile în care faptele relatate de diverse surse s-au petrecut între 1725 și 1765.

Soțul femeii ar mai avut șase perechi de gemeni și două seturi de tripleți cu o a doua soție, adică încă 18 copii, din două nașteri. În total, Vassiliev a fost tatăl unui total de 87 de copii.

Cea mai tânără mamă

lina medina

Cea mai tânără mamă a fost Lina Medina, o fetiță peruană care în momentul în care a născut, în mai 1939, avea cinci ani, șapte luni și 21 de zile, potrivit unei știri apărute în ziarul La Presse Médicale. Inițial, doctorii au crezut că abdomenul crescut al fetei era o tumoare, dar ulterior au descoperit că era însărcinată în șapte luni. Ea ar fi avut menstruație de la opt luni, potrivit relatărilor din presă. Medina a născut un băiat, prin cezariană. Potrivit site-ului Snopes.com, tatăl fetiței a fost inițial arestat, fiind suspectat de incest, dar ulterior a fost eliberat pentru că nu au fost probe. Niciodată nu s-a determinat cine a fost tatăl copilului.

Cea mai bătrână mamă

omkari panwar cea mai batrana mama

Femeia care a născut la cea mai înaintată vârstă este o indiancă, Omkari Panwar. În iunie 2008, a avut gemeni, la vârsta de 70 de ani (unele surse indică vârsta de 72 de ani. Femeia nu a arătat niciodată un certificat de naștere - n.r.). A conceput copiii – băiat și fată – prin fertilizare in vitro și a născut prin cezariană. Avea deja doi copii și cinci nepoți. Soțul ei avea 77 de ani. Fetiţa a murit, la vârsta de 4 ani, din cauza unui tratament administrat incorect.

Primul „bărbat însărcinat”

RTL 2008 Review
Foto: Gulliver/GettyImages

Thomas Beatie din Oregon, devenit bărbat în urma unei operații de schimbare de sex, a devenit primul bărbat din lume care a rămas „însărcinat” și a născut, în 2008. Beatie – autor, orator și avocat pentru drepturile minorităților sexuale – s-a născut femeie și a făcut o operație de reconstrucție a sânilor, dar nu și o sterilizare, plus terapie cu testosteron.

A decis să aibă un copil prin inseminare artificială folosind sperma unui donator, pentru că soția sa, Nancy, făcuse histerectomie și nu putea purta o sarcină. Beatie a născut în total trei copii, potrivit site-ului său

Cea mai scundă mamă

cea mai scunda mama

Stacey Herald, care măsoară doar 71 de centimetri, a dat naștere la trei copii, în ciuda avertimentelor doctorilor că sarcinile i-ar putea pune viața în pericol. Herald, originară din Kentucky, suferă de osteogenesis imperfecta sau boala oaselor de sticlă, o boală genetică în urma căreia oasele se pot fractura foarte ușor. Doctorii au sfătuit-o să nu aibă copii, pentru că pelvisul ei este atât de mic, încât organele interne ale fătului puteau fi pur și simplu strivite. Și copiii cel mai mare și cel mai mic au boala oaselor de sticlă, dar copilul mijlociu are o înălțime normală.

Citiţi şi: 

Până la 37 de ani a născut 38 de copii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri