Galerie Foto Manifestații colorate la Cornwall. Sir David Attenborough: Liderii G7, în fața celor mai importante decizii din istorie privind clima

Data actualizării: Data publicării:
Buildup To June's G7 Summit In Carbis Bay
Manifestații zgomotoase și colorate ale ecologiștilor la G7. FOTO: Getty Images

Liderii G7 se confruntă cu cele mai importante decizii din istoria omenirii în timp ce încearcă să combată schimbările climatice, spune celebrul naturalist şi realizator TV Sir David Attenborough. Duminică, pe agenda întâlnirii se află combaterea schimbărilor climatice şi salvarea biodiversităţii. Discuțiile vin pe fondul manifestațiilor zgomotoase, colorate și inediate care au avut loc la Cornwall, comitatul britanic unde se desfăşoară summitul G7.

Liderii statelor din G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA - UE este de asemenea reprezentată la summit) au duminică pe agenda întâlnirii combaterea schimbărilor climatice şi salvarea biodiversităţii, pregătind astfel terenul pentru conferinţa internaţională asupra climei (COP26) care se va desfăşura în noiembrie în oraşul scoţian Glasgow.

Ei au convenit sâmbătă să sisteze ajutoarele guvernamentale directe pentru centralele termice care nu implementează măsuri de protejare a mediului.

Sir David Attenborough se va adresa duminică liderilor mondiali adunați în Cornwall. Înaintea întâlnirii, el a avertizat că oamenii ar putea fi "pe punctul de a destabiliza întreaga planetă", scrie BBC.

"Planeta se încălzește rapid. Acest lucru este fără îndoială. Societățile și națiunile noastre sunt inegale și acest lucru se vede clar, din păcate. Întrebarea pe care știința ne obligă să ne-o punem în mod special în 2021 este dacă, în urma faptelor noastre, suntem pe punctul de a destabiliza întreaga planetă.

Dacă este așa, atunci deciziile pe care le luăm în acest deceniu - în special deciziile luate de cele mai avansate națiuni din punct de vedere economic - sunt cele mai importante din istoria omenirii", a declarat naturalistul.

Manifestații zgomotoase și colorate ale ecologiștilor

Sâmbătă, mii de militanţi ecologişti s-au reunit pentru o manifestaţie zgomotoasă şi colorată la Cornwall, pentru a le cere liderilor participanţi la această reuniune să facă mai multe eforturi pentru combaterea schimbărilor climatice.

Manifestații zgomotoase și colorate ale ecologiștilor la G7. FOTO: Getty Images
Manifestații zgomotoase și colorate ale ecologiștilor la G7. FOTO: Getty Images

Bătând din tobe, demonstranţii care au luat parte la un marş organizat de grupul Extinction Rebellion au traversat oraşul-port Falmouth, situat la 35 de kilometri de locul unde se desfăşoară summitul în localitatea Carbis Bay, dar care găzduieşte centrul de presă.

Zeci de persoane costumate complet în roşu, pentru a ilustra ritmul accelerat de extincţie al speciilor, au condus marşul ecologist în spatele unei pancarte mari pe care se putea citi ''G de la Greenwashing'', termen ce face referire la exagerarea de către companii sau guverne a performanţelor lor în protecţia mediului.

La rândul lor, îmbrăcaţi în costume de baie dintr-un alt secol şi purtând măşti cu figurile liderilor celor şapte puteri ale lumii reuniţi la summit, militanţi ai Oxfam, un ONG care declară că luptă împotriva sărăciei, s-au tolănit pe şezlongurile de pe o plajă din Falmouth, gest prin care au dorit să ilustreze lipsa de acţiune a acestor lideri faţă de schimbările climatice.

Aceiaşi militanţi ai Oxfam au simulat pe malul mării o bătălie în jurul unei seringi uriaşe, pledând astfel pentru o suspendare a brevetelor care să permită producţia în masă de vaccinuri anti-COVID-19.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri