Sari la conținut

119 migranți, salvați de o navă românească

Polițiștii de frontieră de pe nava „Ștefan cel Mare” MAI 0201, aflată în misiune în Italia, în cadrul Operațiunii Maritime Comune EPN TRITON 2015/TRITON 2016, coordonată de Agenția FRONTEX, au salvat 119 migranți, din care 34 minori, care se aflau pe o barcă gonflabilă de mici dimensiuni, în Marea Mediterană.

Foto: Poliția de frontieră

În jurul orei 22.00, nava „Ștefan cel Mare” a Poliției de Frontieră Române a localizat ambarcațiunea gonflabilă, la bordul căreia se aflau peste 100 de persoane. În urma evaluării situației de la fața locului (temperatura scăzută, supraaglomerarea bărcii și riscul iminent de a se scufunda) polițiștii de frontieră români au decis ca persoanele să fie aduse la bord. Astfel, toți cei 119 imigranți au fost transferați la bordul navei „Ștefan cel Mare”, unde personalul Poliției de Frontieră Române le-a acordat asistență și primul ajutor.

Imigranții erau deshidratați și prezentau semne de hipotermie. Toți erau bărbați, dintre care 34 minori, au declarat ca provin din Gambia, Senegal, Guineea Bissau, Liberia, Camerun, Sierra Leone și Mali și că intenționau să ajungă în Spațiul Schengen.

Nava Poliției de Frontieră a ajuns în data de 27.01.2016, în jurul orei 17.00 (ora Italiei), în  apropierea portului Lampedusa, unde imigranții au fost preluați de ambarcațiunile autorităților italiene.

Pe timpul îmbarcării migranților la bordul MAI 0201, în timpul deplasării la locul de debarcare, cât și pe timpul debarcării (activități desfășurate pe mare), nu au fost probleme, activitățile desfășurându-se în siguranță atât pentru migranți, cât și pentru echipaj. La finalizarea acțiunii de salvare, nava „Ștefan cel Mare” MAI 0201 și-a reluat misiunea în cadrul operațiunii Frontex.

Pe aceeași temă