12 copii și antrenorul lor de fotbal, blocați de o săptămână într-o peșteră din Thailanda. Încercări disperate de salvare

Data publicării:
Thailanda
Foto: Agerpres

Cel puţin zece cutii cu alimente, apă şi hărţi au fost coborâte, vineri, într-o peşteră din nordul Thailandei unde 12 membri ai unei echipe de fotbal pentru copii şi antrenorul lor sunt blocaţi de o săptămână, au anunţat autorităţile, citate de DPA şi Reuters.

Thailanda
Foto: Agerpres

În fiecare dintre aceste obiecte, numite de poliţişti ''cutiile speranţei'', au fost puse gustări, băuturi, medicamente, o hartă, un pix, o lanternă şi o lumânare, după cum a explicat Krisana Pattanacharoen, purtător de cuvânt adjunct în cadrul poliţiei.

De asemenea, în fiecare cutie a fost pusă o hârtie pe care scrie: ''dacă primiţi asta, vă rog marcaţi pe hartă locul în care vă aflaţi. Toată lumea vă va veni imediat în ajutor'', a adăugat Krisana.

Orificiul prin care au fost coborâte cutiile cu ajutorul unor sfori se află în zona Pha Mee, situată în nordul peşterii. Conform speologilor, grupul este posibil să se afle în zona respectivă, însă cel mai probabil persoanele blocate s-au îndreptat către direcţia opusă.

Aceasta a fost a doua oară când autorităţile au coborât alimente în peşteră printr-un orificiu fără însă a cunoaşte localizarea exactă a grupului. Însă, aceasta a fost prima oară când s-a încercat comunicarea cu cei dispăruţi.

În cea de-a şaptea zi de căutări, grupul alcătuit din 12 băieţi cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani şi antrenorul lor în vârstă de 25 de ani este de negăsit, eforturile de salvare a acestora fiind zădărnicite de vremea nefavorabilă. Ploile torenţiale au dus la inundarea peşterii Tham Luang din provincia Chiang Rai, la 1.000 de kilometri nord de Bangkok.

Ploile şi inundaţiile îngreunează munca salvatorilor care trebuie să dreneze grota pentru a pătrunde în străfundurile sale în căutarea grupului de copii. Însă, operaţiunile de drenare au fost întrerupte vineri în urma unui eveniment în urma căruia cel puţin unul dintre soldaţi s-a electrocutat accidental. Potrivit unui reporter DPA aflat la faţa locului, acesta a primit îngrijiri medicale şi a fost transportat la un spital local.

Autorităţile thailandeze caută rute şi metode alternative pentru a da de urma grupului dispărut după ce operaţiunile de căutare cu ajutorul scafandrilor au fost la rândul lor suspendate miercuri noaptea din cauza nivelului ridicat al apei din peşteră.

Militarii aflaţi la faţa locului caută intrări alternative în grotă, aceştia fiind ajutaţi de drone. Ei au identificat patru orificii, în afara intrării principale care este inundată, şi urmează să decidă dacă salvatorii pot pătrunde în siguranţă printr-unul dintre ele.

Şaisprezece pompe au fost instalate în prima etapă a operaţiunilor de salvare, iar alte patruzeci de pompe urmează să sosească vineri seară, a declarat vineri reporterilor guvernatorul din Chiang Rai, Narongsak Osotthanakorn.

În cursul unei vizite efectuată vineri în zona peşterii, premierul thailandez Prayut Chan-o-cha a transmis familiilor copiilor să-şi ''păstreze credinţa''. ''Păstraţi-vă credinţa. Cred că sunt puternici. O să reuşească'', le-a spus Prayut părinţilor care îşi petrec zilele şi nopţile în preajma grotei.

Mai multe hashtag-uri au fost create pe Twitter în semn de susţinere a celor 13 persoane dispărute, printre acestea numărându-se #dontgiveup, #staystrong şi #13Hope.

Mai multe echipe de fotbal, precum Liverpool şi Chelsea, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la soarta băieţilor. ''Inimile noastre sunt în Tham Luang. Ne rugăm pentru băieţi şi pentru fiecare salvator să se întoarcă acasă în siguranţă'', a transmis pe internet clubul Liverpool.

Cei 12 copii şi antrenorul lor au intrat sâmbătă, după antrenament, în peşteră, însă ploile musonice au blocat intrarea principală în reţeaua subterană complexă ce se întinde pe mai mulţi kilometri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri