Sari la conținut
News Alert

135 de kilograme de captagon, „drogul jihadiştilor”, confiscate în Franța

Aproximativ 135 de kilograme de captagon, considerat „drogul jihadiştilor”, au fost confiscate în ianuarie şi februarie pe aeroportul parizian Roissy, informează News.ro.

„Prezentat recent ca «drogul conflictului sirian», din cauza ravagiilor pe care le provoacă în această ţară, captagonul este un psihostimulant creat la sfârşitul anilor '50 şi consumat în prezent în principal în Orientul Mijlociu”, se arată într-un comunicat al vameșilor francezi.

Pe bază de amfetamină, captagonul este cunoscut ca fiind utilizat de către jihadişti autori ai unor atentate.

Vameşi de la Roissy au interceptat o primă încărcătură de 350.000 de comprimate, cântărind 70 de kilograme, pe 4 ianuarie, la controlul unor mulaje industriale provenind din Liban şi care erau trimise în Cehia.

„O cooperare cu autorităţile germane şi cehe există de atunci cu scopul de a identifica destinatarii în Republica Cehă. S-a dovedit că încărcătura este destinată în realitate Arabiei Saudite, via Turcia”, se mai spune în comuicat.

Pe 22 februarie, agenţi au confiscat 67 de kilograme de captagon ascuns în acelaşi mod, în pereţii unor mulaje din oţel.

Este prima dată când acest drog este confiscat în Franţa, valoarea „mărfii” fiind estimată la aproape 1,5 milioane de euro pe piaţa ilegală a vânzărilor de stupefiante.