2014, un an al provocărilor pentru întreaga lume

Data publicării:
schengen iesire

Republica Moldova a decis să meargă pe calea europeană, însă despărţirea de Moscova se anunţă dificilă, în primul rând din punct de vedere economic. Boicotul impus de Rusia a primit un răspuns prompt din partea Uniunii Europene, care a anunţat deschiderea completă a pieţei unice pentru vinurile moldoveneşti de la 1 ianuarie 2014. Un alt pas important a fost recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a Republicii Moldova, fapt salutat imediat la Bucureşti.

„Este un act de dreptate. Se pune capăt încercării de mistificare a unor adevăruri culturale și istorice din Republica Moldova”, a declarat Traian Băsescu, președintele României.

2014, anul alegerilor europarlamentare

Pentru moldovenii din stânga Prutului, piatra de încercare o vor constitui alegerile parlamentare, programate pentru această toamnă. Favoriţi sunt comuniştii antieuropeni şi proruşi. Venirea lor la putere ar complica instantaneu şi relaţiile Chişinăului cu Bucureştiul, Bruxelles-ul şi Washington-ul. Mai ales că şi pentru blocul comunitar, 2014 este un an al alegerilor şi eventual, al schimbării.

Există temerea că naţionaliştii ar putea obţine un avans important la alegerile pentru Parlamentul European. Totul, în condiţiile în care legislativul comunitar a devenit partener egal în procesul decizional, împreună cu Comisia Europeană, şi atitudinea familiilor politice este esenţială pentru promovarea iniţiativelor legate de integrarea europeană.

„Anticipez că Parlamentul European va funcţiona în cu totul altă logică, decât funcţionează în momentul de faţă. Grupurile mari, mă refer la creştin-democraţi, PPE-ul, socialişti şi liberali vor trebui să acţioneze împreună şi nu separat, aşa cum o fac în momentul de faţă”, a afirmat Leonard Orban, fost comisar european.

De la 1 ianuarie, preşedinţia Uniunii Europene revine Greciei, adică ţara cea mai afectată de criza economică. Nu e de mirare că agenda blocului comunitar va avea un singur cuvânt cheie - austeritatea, chiar dacă economiştii vorbesc de o uşoară relansare a economiei din zona euro în 2014. Codaşele Europei, Grecia, Spania şi Italia vor avea parte de creştere economică anul viitor, dar nu va fi suficient pentru a scăpa de ameninţarea recesiunii.

Economia europeană rămâne stabilă, cea a SUA - în criză

„Cred că avem motive să avem un optimism reţinut faţă de economia Uniunii Europene. (...) Desigur că trebuie să fim vigilenţi, dar avem motive să fim încrezători”, este de părere Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

Chinezii în schimb au toate motivele să fi optimişti. 2014 este anul calului, un semn zodiacal benefic în horoscopul chinezesc. Chiar dacă Beijingul va reduce turaţia, pentru a permite creşterea consumului, cea de-a doua economie a lumii e departe de temerile europenilor şi americanilor privind recesiunea.

Economiştii consideră că 2014 nu va fi un an bun pentru Statele Unite, în condiţiile în care şomajul va rămâne la un nivel ridicat - 8 la sută. O povară uriaşă pentru prima economie a lumii, ajunsă deja la un nivel record al îndatorării publice - peste 17 mii de miliarde de dolari. 

Şi din punct de vedere politic, 2014 se anunţă un an dificil pentru preşedintele Barack Obama, cu alegeri pentru jumătate din locurile din Congres şi o campanie electorală în care vor fi cheltuite zeci de milioane de dolari.

Este un an decisiv şi pentru ObamaCare, sau Actul de Protecţie şi Îngrijire Accesibilă a pacienţilor, unul dintre pariurile preşedintelui SUA. Punerea în aplicare a stârnit mai multe reacţii negative decât pozitive.

Pentru refugiații din Siria, toate aceste probleme par mărunte şi până la un punct, aşa şi sunt. Pentru ei, contează doar să supravieţuiască războiului civil care le macină ţara de doi ani şi jumătate şi care a curmat până acum peste 100 de mii de vieţi. Potrivit Naţiunilor Unite, numărul refugiaţilor se va dubla anul viitor, ajungând la aproximativ 5 milioane de oameni. ONU estimează că va avea nevoie de 6 miliarde şi jumătate de dolari, doar ca să îi ţină în viaţă pe aceşti oameni fără patrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri