Sari la conținut

2017, unul dintre cei mai violenți ani pentru Mexic: au fost uciși 23.000 de oameni

Anul 2017 a fost cel mai violent din ultimele două decenii în Mexic, unde au fost consemnate în primele unsprezece luni 23.101 omoruri, potrivit datelor oficiale publicate vineri, transmite Aagerpres.

Mexican Drug War Fuels Violence In Juarez

Foto: Gulliver/GettyImages

Bilanţul este cel mai ridicat din ultimii 20 de ani, de când autorităţile consemnează statistici în materie. Cifra depăşeşte bilanţul din 2011, considerat până acum cel mai violent, cu 22.409 de omoruri.

Doar în noiembrie 2017, în Mexic au fost înregistrate 2.212 de omoruri, după ce în octombrie fusese consemnat nefericitul record de 2.380 de crime.

Zone până acum neafectate de luptele între carteluri, precum statul Baja California Sur, din nord-vestul ţării, unde vin mulţi turişti străini, au cunoscut în acest an un val de violenţe fără precedent.

După lansarea de către preşedintele Felipe Calderon (2006-2012) a războiului împotriva traficanţilor de droguri, violenţele au crescut considerabil în această ţară.

Ofensiva armatei a permis arestarea mai multor şefi de carteluri de narcotrafic, dar a dus de asemenea la fragmentarea grupărilor infracţionale şi, implicit, la creşterea violenţelor, sunt de părere experţii.