21 de salve de tun în memoria lui Fidel Castro

Data publicării:
Castro Leads Massive Anti-U.S. Demo
HAVANA - MAY 14: Cuban President Fidel Castro gives a speech in front of the U.S. Interest Section May 14, 2004 in Havana. Castro led a massive protest march against new U.S. moves aimed at speeding the end of his communist rule, and raised the prospect of a feared U.S. invasion. (Photo by Jorge Rey/Getty Images)

Zeci de mii de cubanezi au stat la o coadă imensă pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Fidel Castro, părintele regimului actual. Fostul preşedinte este apreciat de foarte mulţi oameni din Cuba, în ciuda moştenirii sale controversate. Cu toate acestea, unii au spus că au fost presaţi să vină.

Exilaţii cubanezi din Statele Unite văd în decesul lui Fidel Castro o şansă pentru revenirea la democraţie şi îndeamnă oficialii de la Washington să fie mai duri cu regimul de la Havana.

21 de salve de tun au răsunat ieri la Havana, în memoria lui Fidel Castro. Cenuşa fostului preşedinte a fost depusă la monumentul Jose Marti, erou naţional cubanez.

„Este o zi tristă pentru mine deoarece ne-am pierdut comandantul suprem, dar doar fizic, deoarece îl purtăm şi îl vom purta mereu în inimile noastre”, a spus un cubanez. 

„Aduc un omagiu liderului meu, Fidel Castro, la moartea sa. Îl onorez deoarece ceea ce sunt îi datorez lui”, a adăugat un alt cubanez. 

Cei care se află în exil în Statele Unite, alungaţi din Cuba de către revoluţia comunistă a lui Fidel Castro, spun că dispariţia fostului dictator nu schimbă nimic peste noapte. În plus, această comunitate puternică contestă normalizarea relaţiilor SUA-Cuba, aşa cum a fost făcută de Barack Obama şi a salutat poziţia mai dură anunţată de Donald Trump.

„Vom spune poporului cubanez că nu acesta este sfârşitul. Castro nu mai este pe lume, dar dictatura rămâne în Cuba. Şi până când dictatura nu dispare, Cuba nu va fi liberă”, a spus cu cetățean cubanez exilat. 

„Am speranţa că preşedintele ales Trump va ajuta Cuba să se schimbe”, a mai spus un cubanez.

Urna cu cenuşa lui Fidel Castro va fi depusă duminică în cimitirul din oraşul Santiago.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri