21 morți în bombardamente din nordul Siriei. Nu se știe cine a lansat atacurile

Data publicării:
racheta atac GettyImages-71459665
Lansare racheta. Foto: Getty Images

ACTUALIZARE 14:35 - Numărul celor morți în urma bombardamentelor din nordul Siriei a crescut la 21.


În această dimineaţă Turcia a anunţat şi decesul unui soldat în timpul unor confruntări izbucnite între armată şi un grup de sirieni care voiau să intre ilegal în ţară. Incidentul a avut loc după ce două zile la rând, armata turcă a bombardat ţinte din Siria şi a generat speculaţii despre o posibilă operaţiune terestră în ţara vecină.

Turcia a dezminţit zvonurile că ar pregăti o intervenţie terestră în Siria şi a negat acuzaţiile lansate de regimul de la Damasc potrivit cărora soldaţi turci ar fi intrat pe teritoriul sirian sâmbătă pentru o operaţiune fulger de partea rebelilor. Speculaţiile legate de o posibilă implicare la sol a armatei turce în războiul din Siria au apărut după ce două zile la rând Turcia a bombardat ţinte din nordul ţării vecine.

Tirurile au vizat poziţii kurde, dar şi ale regimului Assad. A fost bombardat inclusiv un aeroport militar, pe care, în urmă cu doar câteva zile, kurzii reuşiseră să îl recucerească din mâinile teroriştilor Al-Nusra, afiliaţi organizaţiei Al Qaida. Oficialii de la Ankara spun că forțele armate nu au făcut decât să se apere, după ce mai multe atacuri au ţintit teritoriul Turciei.

Acţiunile noastre au fost îndreptate împotriva unor forţe care reprezintă o ameninţare în regiunea Azaz şi împrejurimi. Încercăm să contracarăm acţiunile acestor militanţi, fără îndoială simpatizanţi PKK, care încearcă să pună stăpânire pe propriul lor teritoriu în Siria, dar şi să-i protejăm pe refugiaţii din zonă”, a declarat Ahmet Davutoglu, premierul Turciei.

Rusia, care acţionează în Siria din septembrie, a avertizat că intrarea Turciei nu va face decât să prelungească războiul.

Nimeni nu îşi doreşte un nou război, o operaţiune terestră înseamnă un război în toată regula şi lung. De acest lucru trebuie să ţinem cont”, a spus Dmitri Medvedev, premierul Rusiei.

Între timp, armata siriană, ajutată de Rusia, continuă la rândul ei bombardamentele asupra rebelilor suniţi din capitala Damasc şi în regiunea Alep.

În acest context, tot mai puţini sunt cei care mai cred că acordul de încetarea a focului semnat la Munchen va fi implementat. Londra crede însă că situaţia din Siria s-ar putea rezolva foarte simplu - cu un telefon de la Kremlin.

Îmi amintesc că am spus în urmă cu un an, mai mult de un an, în Camera Comunelor, că este un singur om pe această planetă care poate pune stop războiului civil din Siria printr-un simplu telefon, iar acest om este domnul Putin”, a spus Philip Hammond, ministrul britanic de Externe.

Experţii sunt de părere că, indiferent când se va termina războiul civil, statul sirian nu va mai avea niciodată aceleaşi graniţe cu cele de la începutul războiului.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri