23 de jurnalişti au fost arestaţi în Turcia

Data publicării:
protest arestari ziaristi turcia

Arestarea jurnaliştilor turci a provocat furia colegilor din trustul de presă. Aceştia au protestat în sediul unui cotidian al cărui redactor-şef fusese ridicat de poliţie.

„Se iau măsuri care vizează ziare, televiziuni şi canale media pentru a le închide gura celor care critică. Se dau legi, toată lumea e suspectă, iar pasul următor este suspendarea Parlamentului, pentru că libertatea de expresie se bazează pe doi piloni. Unul este presa, celălalt e Parlamentul”, a spus Ekrem Dumanli, redactor-şef al ziarului „Zaman”.

Raiduri au avut loc la sediile unor instituţii media din Istanbul şi alte 12 oraşe. Atât Uniunea Europeană, cât şi Statele Unite, au atras, însă, atenţia că astfel de acţiuni contravin valorilor europene.

Dar oficialii de la Ankara susţin că arestarea jurnaliştilor este justificată, fiindcă aceştia ar fi vrut să organizeze o lovitură de stat.

„Cei care au pătruns în instituţiile statului şi au înregistrat discuţiile private ale premierului şi preşedintelui, cei care au conspirat împotriva agenţiei de securitate nu trebuie să creadă că vor scăpa nepedepsiţi”, a spus Ahmet Davutoglu, premierul Turciei.

Operațiunea a fost declanșată la două zile după ce pe Twitter a fost postat un mesaj care anunța o acţiune a poliției împotriva a 150 de ziariști afiliați mișcării clericului Fethullah Gulen. Predicatorului islamist este unul dintre cei mai virulenţi oponenţi ai preşedintelui turc şi, în prezent, este exilat în Statele Unite. Guvernul de la Ankara l-a acuzat că pune la cale o lovitură de stat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri