23 DE ROMÂNI S-AU ÎNTORS DIN GAZA: „Noi, de-abia am ieșit așa, fugind”

Data publicării:
21 2011romanigaza-34540

„Ați văzut vreodată filmele de război? Asta e. Mai mult de atât nu pot să vă explic”. O replică ce cuprinde un film întreg al unui război trăit pe viu.

Printre cei 23 de români este și Gabriela Sultan. Și-a pierdut casa în bombardamentele din 2009. Acum s-a temut pentru viaţa ei şi, ajutată de autorităţi, a trecut graniţa în Egipt. De acolo, alături de ceilalți 22 de români au fost preluaţi de reprezentanţii ambasadei României, care i-au dus la Cairo, de unde au luat avionul spre Bucureşti.

„Acum tot așa, este foarte rău, sunt într-o zonă în care sunt numai bombardamente și, de aceea am cerut să ieșim din acea zonă. Nu am venit aici decât pentru fetița mea, că săraca, de cât era bombardat, îi era frică și a început seara să plângă și se trezea speriată. Telefoanele nu merg. Și noi de-abia am ieșit așa fugind”, povestește ea.

Mai multe echipe consulare au fost trimise la misiunile din zonă

Românii au fost repatriaţi după ce au cerut sprijin consular. Autorităţile noastre au colaborat cu palestinienii pentru a-i aduce în ţară.

Potrivit ministrului român de Externe, în Fâşia Gaza trăiesc aproximativ 120 de români, majoritatea femei şi copii. MAE a activat în urmă cu câteva zile celula de criză.

MAE a îndemnat românii să contacteze Oficiul de Reprezentare a României la Ramallah pentru a-şi înregistra prezenţa în teritoriile vizate.

Discuţiile despre un armistiţiu în Gaza s-au dovedit a fi premature, iar ambele părţi se acuză reciproc de eşecul tratativelor. Statul evreu se apără şi spune că ar fi încetat focul dacă Hamas nu ar mai fi lansat, timp de 24 de ore, rachete pe teritoriul său, atac ce a provocat moartea a doi israelieni, un soldat şi un civil.

La Tel Aviv, ideea unei invazii terestre pare din ce în ce mai probabilă. Într-o conferinţă, ministrul israelian al Apărării Interne a declarat că singurul mod în care teroriştii din Gaza pot fi învinşi este printr-un atac terestru. În schimb, ministrul de externe a spus că o astfel de operaţiune cu două luni înainte de alegeri nu este oportună.

„Din informațiile pe care le avem până la această oră, nu există cetățeni români printre victimele atentatului de la Tel Aviv. Operațiunea de asistență a început la data de 16 noiembrie, atunci când a fost convocată celula de criză consulară. Formele de sprijin au variat de la asistență pentru eliberare de documente până la asistență pentrua identifica soluții pentru a părăsi Fâșia Gaza. MAE are planuri de evacuare pentru toate zonele unde există alertă de călătorie”, a declarat Robert Cazanciuc, secretar general al Ministerului de Externe

Armistițiul, negociat la Cairo

Armistiţiu sub semnul întrebării între Israel şi gruparea Hamas. Chiar la ora la care liderii palestinieni ar fi urmat să anunţe acceptarea unei încetări a focului, armata israeliană a mai executat un raid în zona controlată de islamişti, în Gaza City. Între timp, la Cairo, liderii grupărilor Hamas și Jihadul islamic au stabilit termenii unei eventuale încetări a ostilităţilor.

Liderii palestinieni au condiţionat oprirea ostilităţilor de un răspuns din partea oficialilor israelieni. Israelul cere, în schimb, o perioadă de 24 de ore de calm absolut, înainte să ia în calcul un armistițiu. Reprezentanții Hamas consideră declararea unilaterală a armistițiului drept o victorie.

Egiptul a dus greul eforturilor de negociere a unui armistiţiu în Fâşia Gaza. Chiar şi preşedintele american Barack Obama i-a mulţumit omologului său egiptean Mohamed Morsi pentru intervenţia sa.

Hillary Clinton a sosit în Israel cu un mesaj de pace

Eforturile de dezamorsare a conflictului din Fâşia Gaza sporesc. Secretarul de stat american Hillary Clinton a sosit aseară în Israel şi a făcut apeluri pentru încheierea unui armistiţiu. Şeful diplomaţiei de la Washington a declarat că ţara sa susţine fără rezerve dreptul statului evreu la existenţă şi la apărare.

La sosirea în Israel, șefa diplomației americane a ținut o scurtă conferință de presă, alături de premierul israelian Beniamin Netanyahu. Hillary Clinton a apreciat modul în care apărarea antirachetă israeliană a oprit atacurile venite dinspre Fâșia Gaza. Beniamin Netanyahu a reiterat poziția deja cunoscută a Israelului.

„Acum, dacă există o posibiitate de a ajunge la o soluție pe termen lung a acestei probleme prin mijloace diplomatice, o preferăm pe aceasta. Dar dacă nu, sunt sigur ca înțelegeți că Israelul va întreprinde orice măsură necesară pentru a-și apăra poporul.

Hillary Clinton a reafirmat sprijinul de care Israelul se bucură din partea Americii. Ea a confirmat că se află în Orientul Apropiat pentru a găsi o soluție pe termen lung a crizei arabo-israeliene. „În zilele care vor urma, Statele Unite vor lucra cu partenerii lor din Israel și din regiune, pentru a ajunge la o întărire a securității poporului israelian și a găsi condiții pentru poporul din Gaza, ca și spre o pace cuprinzătoare pentru toate popoarele din regiune”, a spus Hillary Clinton.

CITEȘTE ȘI -CORESPONDENȚĂ DIN ASHKELON. Nici vorbă de liniște la granița Israelului cu Gaza

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri