27 de luptători jihadiști, condamnați la moarte pentru masacrul în care au ucis 1.700 de persoane

Data publicării:
U.S. Marines Recover 1991 Crashed F/A-18 In Iraq
Foto: Guliver/Getty Images

Un tribunal din Irak a condamnat 27 de prizonieri la moarte pentru că au participat la un masacru în 2014, în care peste 1.700 de oameni au fost uciși, într-un teritoriu controlat de Statul Islamic, relatează CNN.

U.S. Marines Recover 1991 Crashed F/A-18 In Iraq
Foto: Guliver/Getty Images

Pe 12 iunie 2014, Statul Islamic a ucis peste 1.700 de cadeți ai forțelor aeriene din Irak, care erau detașați la Baza Speicher, o fostă bază americană din regiunea Tikrit. La momentul atacului, în bază se aflau între 4.000 și 10.000 de cadeți neînarmați.

Statul Islamic a făcut apoi publice mai multe înregistrări video, în care arată mai mulți cadeți ai armatei irakiene aliniați și amenințați cu arma. Ulterior, gruparea jihadistă a publicat imagini cu crimele în masă comise la Speicher.

Aceasta este a doua condamnare în masă pentru masacrul din baza irakiană. În 2016, 36 de persoane au fost condamnate la moarte prin spânzurare, pentru rolul pe care l-au jucat în masacrarea soldaților. Condamnații au fost executați la închisoarea Al-Hoot, din provincia Nasiriyah, la sud de Bagdad.

Observatorul sirian pentru Drepturile Omului a numit masacrul drept „cel mai mare incident” din regiune, după ce luptătorii Statului Islamic au capturat peste 1.000 de soldați irakieni și au executat cel puțin 800 dintre ei. Adevăratele cifre ale masacrului au fost confirmate însă abia în 2015, când lângă Tikrit a fost descoperit o groapă cu trupurile celor uciși, iar autoritățile au recuperat peste 1.700 de cadavre.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri