Sari la conținut

37.000 de venezueleni fug zilnic din țară din cauza crizei

Circa un milion de venezueleni au intrat în Columbia, de la jumătatea lui 2017, pentru a fugi din faţa crizei care afectează ţara lor, a făcut cunoscut miercuri un responsabil al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FICR), citat de AFP.

nicolas maduro

Nicolas Maduro, președintele Venezuelei / Foto: GettyImages

„În prezent, ştim că aproximativ un milion de persoane au intrat în Columbia prin punctele oficiale de migraţie, dar nu ştim câţi au intrat prin punctele neoficiale de migraţie”, a declarat directorul departamentului Sănătate al Crucii Roşii, precizând că aceste deplasări s-au produs „de la jumătatea anului 2017”.

Dintre aceste persoane, nu toate au rămas în Columbia, unele întorcându-se în Venezuela, în timp ce altele s-au instalat în ţări din regiune.

În contextul în care criza din Venezuela, ţară producătoare de petrol în plin naufragiu economic, capătă amploare cu penuria de alimente şi medicamente şi cu o inflaţie uriaşă, mişcările de populaţie continuă.

Aproximativ 37.000 de persoane trec zilnic graniţa pentru a merge în Columbia, potrivit lui Emanuele Capobianco.

Cu ocazia unei recente vizite în regiune, el a fost martorul unui „flux constant de persoane” care părăseau Venezuela, unele cărând în spate bunuri proprii de strictă necesitate.

Citiți și: 
În Venezuela, banii nu mai au valoare. O tunsoare costă cinci banane și două ouă

Este o „criză umanitară care trebuie evaluată mai bine”, a subliniat responsabilul Crucii Roşii, explicând că s-au înmulţit printre migranţi cazurile de malarie, difterie şi alte boli grave.

Venezuela se confruntă cu o criză politică şi economică de la începutul lui 2016. Agenţiile de rating au declarat-o deja în incapacitate parţială de plată.

Statele Unite, care au adoptat sancţiuni împotriva firmelor din Venezuela, şi-au făcut cunoscută marţi intenţia de a izola şi mai mult această ţară, până când preşedintele socialist Nicolas Maduro va abandona puterea, şi le-a cerut aliaţilor să adopte măsuri asemănătoare.

Nicolas Maduro se pregăteşte să obţină un nou mandat la alegerile prezidenţiale de la 20 mai, boicotate de opoziţie şi a căror organizare a fost criticată de o mare parte a comunităţii internaţionale.

Sursa: Agerpres

Pe aceeași temă