40.000 de oameni au protestat în Bratislava, după asasinarea jurnalistului Jan Kuciak. Ministrul de Interne a demisionat

Data actualizării: Data publicării:
Proteste Slovacia
@Agerpres

Ministrul slovac de Interne Robert Kalinak şi-a anunţat luni demisia, relclamată în contextul asasinării jurnalistului Jan Kuciak, sperând ca prin acest gest să ajute Guvernul de coaliţie al lui Robert Fico să supravieţuiască unei crize, relatează AFP, citată de news.ro.

Proteste Slovacia
@Agerpres

„Demisionez din postul de ministru de Interne şi din postul de vicepremier”, a declarat Robert Kalinak într-o conferinţă de presă.

„Cred că prin acest gest voi contribui la stabilizarea situaţiei în Slovacia”, a adăugat el.

Plecarea sa era cerută atât de opoziţie, cât şi de importante manifestaţii de stradă şi de către un partid membru al coaliţiei la putere, Most-Hid (centru-dreapta) care a făcut din ea o condiţie a participării la guvernare.

DECIZIE MOST-HID

Conducerea Most-Hid urma să se întâlnească luni după-amiaza pentru a hotărî dacă demisia ministrului îi permite să continue să facă parte din coaliţie.

„Dacă alt ministru desemnat de partidul (social-democrat al premierului Fico) Smer-SD preia (ministerul de) Interne, acest lucru riscă să nu fie suficient în ochii Most-Hid să garanteze o anchetă imparţială cu privire la dublul asasinat” al lui Jan Kuciak şi logodnicei sale”, a declarat pentru AFP analistul Pavol Babos.

Kalinak, un membru influent al Smer-SD, a subliniat că îşi va încheia activităţile în curs, iar după aceea va părăsi funcţia, fără să ofere o dată precisă.

Proteste Slovacia
@Agerpres

Jan Kuciak, ucis prin împuşcare, a anchetat cu privire la corupţie şi presupuse legături între politicieni slovaci şi oameni de afaceri italieni suspectaţi de legături cu mafia calabreză 'Ndrangheta.

„Principalul meu obiectiv este să clarific”, circumstanţele acestei duble crime. „Trebuie să aflăm de ce şi cine”, a făcut acest lucru, a mai declarat luni Kalinak.

Câteva zeci de mii de persoane au manifestat vineri în toată Slovacia, în semn de protest faţă de corupţie şi au cerut demisiile premierului Robert Fico şi ministrului său de Interne.

La Bratislava s-au adunat 40.000 de persoane, potrivit cotidianului SME - cea mai mare adunare populară din această ţară de la Revoluţia de Catifea, care a pecetluit căderea comunismului în Cehoslovacia, în 1989.

Criza a tensionat relaţiile între Robert Fico şi preşedintele Republicii Andrej Kiska, după ce acesta din urmă a îndemnat, pe 4 martie, la o remaniere a Guvernului sau la alegeri anticipate.

Proteste Slovacia
@Agerpres

Premierul i-a reproşat atunci şefului statului o întâlnire privată, în septembrie, cu milionarul american George Soros şi a afirmat că discursul lui Kiska „nu a fost scris în Slovacia”.

Şeful Guvernului a fost acuzat după aceea, la rândul său, de propriul ministru al Justiţiei - o reprezentantă din cadrul Most-Hid - că „face apel la cele mai joase instincte ale oamenilor prin teorii ale complotului”.

Kiska a discutat luni dimineaţa cu liderii Most-Hid şi ai Partidului Naţional Slovac (dreapta naţionalistă), al treilea membru al coaliţiei eteroclite aflate la putere după alegerile legislative din 2016.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri