5 minute spaniole

Data publicării:
spania steag spania 27 11 2015

Bună dimineața de la Madrid, am cinci minute spaniole la dispoziție și v-am pregătit trei subiecte. Pentru ca în spatele meu puteți vedea Palatul Regal, primul subiect va fi unul pe măsură, însă regal și penal. Așa cum deja ați văzut, în Palma de Mallorca a început procesul Infantei Cristina. Fiica fostului rege al Spaniei, Juan Carlos, și sora mai mare a actualului rege, Felipe al VI-lea.

Infanta Cristina este acuzată că ar fi ascuns de Fisc venituri provenind din deturnarea a şase milioane de euro din fonduri publice, faptă care i se reproşează soţului ei. Infanta a susţinut mereu că nu ştie nimic şi, în pofida presiunilor familiei, a refuzat să divorţeze. Cristina este căsătorită din 1997 cu fostul handbalist Inaki Urdan-garin şi au patru copii. Ieri, avocaţii săi au cerut scoaterea de sub acuzare a infantei, cerere sprijinită şi de procurori.

Atât procurorii, cât şi avocaţii ce reprezintă statul au sprijinit această cerere cu argumente solide şi coerente”, a subliniat avocatul Infantei Cristina, Miguel Roca.

O eventuală scoatere de sub acuzare a prinţesei este contestată însă de organizaţia „Manos Limpias” („Mâini Curate"), aflată la originea dezvăluirilor care au condus la acest proces.

„Sper că Prinţesa Cristina va fi tratată ca orice alt cetăţean. Fără îndoială, orice alt cetăţean ar fi judecat”, a precizat avocata organizației „Manos Limpias”, Virgina Lopez.

La capătul unei audieri maraton, care a durat 13 ore, instanţa de la Palma de Mallorca a amânat decizia până pe 9 februarie. Infanta şi soţul ei fac parte dintr-un grup de 18 persoane judecate în acest dosar. Procesul este aşteptat să dureze până în iunie.

Cifre record în turismul spaniol

Așadar se întâmplă și la Case Regale. După cum vedeți zilele acestea avem parte de vreme destul de rece și cu ploaie și cu vânt. Însă, așa este în Spania, vremea rea ține puțin și majoritatea zilelor din an vor fi frumoase și calde. Așa s-a întâmplat și anul trecut când Spania a reușit să atragă aproape 70 de milioane de turiști din întreaga lume. Cifre exacte încă nu au fost date publicității, însă cu siguranță datele preliminarii arată că a fost un nou an cu turism la maximum.

Spania profită din plin în ultimii ani de situaţia politică şi de climatul violent din alte ţări agreate până acum de turiştii europeni. Din 2011, după primăvară arabă, rând pe rând turiştii au renunţat la Egipt, Tunisia, Maroc sau Turcia şi au preferat plajele şi frumuseţile arhitectonice din Spania. An după an, în Spania numărul turiştilor a crescut în ritm ameţitor.

Având o ofertă pentru toate gusturile, Spania a atras an de an zeci de milioane de turişti. Cei mai mulţi provin din Marea Britanie. Vremea din Regatul Unit, dar şi moneda naţională, îi determină pe britanici să se bucure de vacanţe călduroase şi mai ales ieftine în Spania. Sute de mii de britanici preferă să îşi petreaca inclusiv iarna în sudul Spaniei, unde temperaturile nu ating niciodată 0 grade. Pe locul al doilea în clasamentul turiştilor străini sunt germanii. Şi ei mari amatori de plaje şi de soarele cald din Spania. Îi urmează francezii şi italienii , pentru ultimii Spania fiind principala destinaţie anuală chiar şi pentru city breakuri. La nivel mondial Spania este pe locul al doilea după Statele Unite ale Americii (SUA) la număr total de turişti.

Spania, în sezonul reducerilor

Ce să facă turistul pe lângă vizita clasică la muzee, teatre și restaurante. Ei bine, să meargă la cumpărături. Am fost zilele acestea pe la magazinele din centrul Madridului pentru a vedea nebunia cumpărăturilor. Atenție, dacă veniți în Spania în aceste zile trebuie să învățați neapărat un cuvânt important.

Nebunia reducerilor, „rebajas", a început pe 6 ianuarie, imediat după ce copiii au primit cadourile aduse de cei trei magi, o tradiție extrem de iubită în Spania. Este o gură de oxigen în aceasta perioada atât pentru comerțul din Spania, magazinele având ocazia să își golească depozitele, cât și pentru cumpărători, care pot face adevărate chilipiruri.

Așadar rebajas este cuvântul magic al acestor zile în Spania. E frig și bate vântul acum, dar nu e nicio problema . Vine primavara imediat și apoi și lunga vara fierbinte. Spania vă așteaptă cu brațele deschise și sigur veți avea o vacanță fără griji.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri