Video&Foto 500 de polițiști au descins la un ziar din Hong Kong. Conducerea redacției, arestată pentru uneltire împotriva securității naționale

Data actualizării: Data publicării:
500 de polițiști au descins la redacția Apple Daily din Hong Kong
500 de polițiști au descins la redacția Apple Daily din Hong Kong. Foto: Apple Daily

500 de polițiști au descins joi la sediul ziarului Apple Daily din Hong Kong, unde au arestat conducerea redacției, sub acuzația de uneltire cu forțe străine împotriva securității naționale. Jurnaliștii au fost controlați și împiedicați să se întoarcă la birou, computerele le-au fost examinate și confiscate, iar bunuri de peste două milioane de dolari ale companiei au fost puse sub sechestru, scrie CNN.

Apple Daily a anunțat joi că directorii Cheung Kim Hung și Chow Tat Kuen, împreună cu redactorul-șef Ryan Law, redactorul-șef adjunct și editorul online au fost arestați sub acuzația de uneltire cu forțe străine împotriva securității naționale - o dispoziție introdusă anul trecut în lege, care interzice răzvrătirea, secesiunea și subversiunea împotriva Beijingului.

„Este un caz de uneltire”, a declarat secretarul pentru Securitate din Hong Kong, John Lee, la o conferință de presă joi. El a adăugat că acțiunea poliției a fost îndreptată împotriva celor care folosesc jurnalismul ca pe „un instrument care pune în pericol securitatea națională”.

Un înalt responsabil al poliției din Hong Kong, Steve Li, a spus că autoritățile au pus sechestru pe bunuri de 2,3 milioane de dolari aparținând unor companii care dețin ziarul.

Descindere transmisă live

Publicația a transmis live pe Facebook intervenția poliției, care cerea angajaților acte de identitate și îi împiedica să se întoarcă la birou.

Guvernul din Hong Kong a confirmat arestarea a cinci „directori ai companiei” sub suspiciunea de încălcare a legii securității naționale și a precizat că poliția a avut mandat de percheziție, care le dă polițiștilor dreptul să confiște materiale jurnalistice.

După descinderea inițială, Steve Li a declarat că sediul Apple Daily este „scena crimei”, iar polițiștii au confiscat dispozitive electronice - telefoane mobile, computere, laptopuri. 

El a mai precizat că poliția anchetează Apple Daily pentru tentative de „a unelti cu forțe străine și elemente externe pentru a pereclita securitatea națională”. Potrivit lui Li, începând din 2019, Apple Daily a publicat articole în care făcea apel la țări străine să sancționeze China și Hong Kong-ul.

Steve Li a îndemnat publicul să nu reposteze conținutul ziarului.

„Dacă nu aveți un motiv foarte bine întemeiat să distribuiți acest tip de articole, v-aș sfătui să nu o faceți”, a avertizat Li.

Libertatea presei din Hong Kong,  în cădere liberă

Arestările și descinderea de joi sunt doar ultima acțiune împotriva ziarului care se poziționează împotriva Beijingului și care a devenit emblema libertății presei în Hong Kong, un teritoriu care, consideră analiștii, devine din ce în ce mai ostil acestei industrii.

Jimmy Lai, mogul media care a fondat ziarul Apple Daily, la rândul său simbol al tensiunilor orașului cu China, este pus deja sub acuzare pentru încălcarea legii securității naționale și se află în închisoare pentru rolul pe care l-a avut în organizarea manifestațiilor neautorizate din 2019.

Steve Li susține că operațiunea de joi nu este împotriva presei, ci împotriva unei organizații media care a încălcat legea securității naționale. 

„Vă rog să înțelegeți că că acțiunile noastre nu vizează munca jurnalistică. Îi vizăm pe aceia care folosesc jurnalismul ca pe un instrument care pune în pericol securitatea națională”, a mai spus secretarul pentru Securitate John Lee.

Un clasament mondial privind libertatea presei arată că mediul jurnalistic s-a deteriorat în Hong Kong. Potrivit Reporteri Fără Frontiere, Hong Kong este pe locul 80 din 180 în privința libertății presei, în scădere față de locul 18 din 138 pe care îl ocupa în 2002.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

apple daily 1
500 de polițiști au descins la redacția Apple Daily din Hong Kong. Foto: Apple Daily

descinderea politiei la redacția Apple Daily din Hong Kong

500 de polițiști au descins la redacția Apple Daily din Hong Kong. Foto: Apple Daily

descinderea politiei la redacția Apple Daily din Hong Kong

500 de polițiști au descins la redacția Apple Daily din Hong Kong. Foto: Apple Daily

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri