Sari la conținut

60.000 de companii greceşti sunt dispuse să-și transfere activitatea în Bulgaria

Foto: Gulliver/GettyImages

Cu toate că băncile elene au fost redeschise luni, după ce au fost închise timp de trei săptămâni, fondurile firmelor continuă să fie blocate, iar acestea nu pot face plăţi către furnizorii străini.

Asociaţia pentru Capital Industrial din Bulgaria (BICA) estimează că posibila redirecţionare a firmelor elene în Bulgaria ar crea cel puţin 20.000 de locuri de muncă.

Un astfel de transfer ar facilita activitatea comercială a firmelor elene, dar companiile ar avea nevoie de mai mult timp pentru activităţile de export al produselor.

În prezent, firmele elene nu se mulţumesc doar să se stabilească în apropierea graniţei, la Petrich şi Sandanski, ci şi în alte oraşe bulgăreşti.

Grecii cumpără în Bulgaria tot mai multe proprietăţi pentru birouri şi solicită deschiderea de conturi la băncile bulgăreşti, pentru a putea să îşi plătească furnizorii.

Un alt motiv pentru transferul operaţiunilor companiilor din Grecia în Bulgaria este majorarea impozitului pe profit la 29%, în timp ce impozitul din Bulgaria este de numai 10%.

În prezent, companiile elene asigură locuri de muncă pentru 70.000 de bulgari şi, potrivit estimărilor, numărul acestora ar putea depăşi 90.000.