Sari la conținut

Turcia e gata să trimită 3.000 de refugiaţi pe zi către Grecia

Turcia e gata să trimită 3.000 de refugiaţi pe zi către Grecia. Oficiali ai serviciilor secrete greceşti au declarat pentru The Independent că mii de bărci şi şalupe sunt acostate de-a lungul coastei turceşti şi sunt pregătite să-i ofere Europei episodul 2 din criza refugiaţilor.

Migrants On Greece's Lesbos Island

FOTO: Getty Images

Ar fi răzbunarea pentru decizia Parlamentului European de a recomanda suspendarea negocierilor pentru aderarea Turciei la UE.

Preşedintele Recep Erdogan a ameninţat la scurt timp după decizie că va deschide larg poarta refugiaţilor, semn că acordul prin care Turcia s-a angajat să preia migranţii ajunşi în insulele greceşti atârnă de un fir de aţă. A fost înţelegerea care a oprit în acest an fluxul ce-a adus în 2015 1,3 milioane de refugiaţi în Europa, însă de la bun început Turcia a cerut la schimb accelerarea parcursului său european. Cum Erdogan însă face eforturi să concentreze tot mai multă putere şi încearcă să reintroducă pedeapsa cu moartea pentru a-i pedepsi pe pucişti, Turcia îşi sabotează singură şansele la aderare.

Germania şi Franţa dau semnale că mai e totuşi loc de negociere pentru Turcia, iar Turcia speră că Europa, vulnerabilă în faţa refugiaţilor, e şantajabilă. Erdogan a numit decizia Parlamentului European „goală de conţinut", semn că în continuare speră că mai are ceva de câştigat de pe urma relaţiei cu UE şi că n-a intrat total pe axa Rusiei. E însă un lider care şi-a făcut o reputaţie pentru mişcări bruşte şi surprize.