72 de saci cu bijuterii și bani, în locuințele unui fost premier

Data publicării:
fostul premier razak malaezia shutterstock_1092561515
Foto: Shutterstock

De la reşedinţele fostului premier al Malaeziei, Najib Razak, s-au confiscat vineri 72 de saci cu bijuterii şi bani, informează agenţia malaeziană de presă Bernama. Najib Razak a pierdut alegerile de săptămâna trecută şi a fost acuzat de fraudarea cu sute de milioane de dolari a fondului de stat pentru dezvoltare, scrie Agerpres.

fostul premier razak malaezia shutterstock_1092561515
Najib Razak | Foto: Shutterstock

Începând de miercuri, au avut loc percheziţii în mai multe imobile vizate de ancheta privind fondul de stat intitulat generic „1MDB”, iar poliţia urmează să stabilească valoarea bunurilor confiscate, a comunicat directorul departamentului malaezian pentru anchetarea infracţiunilor economice. Într-un seif din una din reşedinţele lui Najib s-au găsit şi genţi de lux mărcile Hermes şi Louis Vuitton. Soţia fostului premier este cunoscută pentru pasiunea sa faţă de astfel de articole.

În total au fost percheziţionate şase proprietăţi - biroul premierului, reşedinţa oficială a acestuia şi patru locuinţe.

 

Fostul prim-ministru şi soţia sa au încercat să părăsească ţara zilele trecute, dar nu au reuşit. S-a aflat că ei intenţionau să plece la Jakarta, cu un avion privat.

Najib a respins toate acuzaţiile de corupţie, dar succesorul său, Mahathir Mohammad, a ordonat poliţiei să redeschidă ancheta şi l-a suspendat pe procurorul general Apandi Ali, suspectat că a contribuit la muşamalizarea scandalului.

Telenovela politică din Malaezia

După victoria neaşteptată în alegeri, la 92 de ani, Mahathir a susţinut că nu urmăreşte să se răzbune pe Najib, căruia i-a fost mai întâi mentor, apoi rival politic, ci doar să restabilească statul de drept. El a declarat miercuri presei că nu vor avea loc arestări decât dacă apar dovezi clare privind săvârşirea unor infracţiuni.

Citiți și: Cel mai bătrân lider ales din lume are 92 de ani și este prim-ministru

Pe de altă parte, fostul vicepremier malaezian Anwar Ibrahim, condamnat la închisoare pentru sodomie, a fost eliberat miercuri, după ce a obţinut graţierea din partea regelui. Graţierea completă acordată de regele Muhammad al V-lea îi permite fostului vicepremier să revină pe scena politică.

Anwar Ibrahim, în vârstă de 70 de ani, a executat trei ani din totalul de cinci la care fusese condamnat, sentinţă despre care a spus că a fost motivată politic.

Demis în 1998 şi ulterior arestat pentru corupţie şi sodomie, într-un mandat anterior al premierului Mahathir Mohamad, Anwar Ibrahim a fost închis din nou, tot pentru sodomie, în 2015, din postura de lider al opoziţiei.

Considerat fosta „mână dreaptă” a lui Mahathir Mohamad, Anwar Ibrahim s-a împăcat cu acesta înainte de recentele alegeri legislative pentru a-l înlătura pe fostul prim-ministru Najib Razak, implicat în vastul scandal financiar ce zdruncină Malaezia din 2015.

Coaliţia de opoziţie condusă de Mahathir şi susţinută de Anwar a obţinut victoria în alegerile din 9 mai împotriva Barisan Nasional (Frontul Naţional, BN), coaliţia ce conducea fosta colonie britanică de la independenţa sa în 1957. Mahathir Mohamad - redevenit premier la 92 de ani - a promis, în eventualitatea victoriei în alegerile legislative, să îi cedeze locul lui Anwar, odată ce acesta iese din închisoare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri