75 de ani de la invazia nazistă a Poloniei

Data publicării:
rayboi

Trupele germane au invadat Polonia pe 1 septembrie 1939, la ora locală 5.45 dimineaţa, fără o declaraţie prealabilă de război.

Atacul a fost pe toate fronturile, terestru, maritim şi aerian. În aceeaşi zi, armata sovietică a atacat graniţa de est a Poloniei. Soarta ţării fusese stabilită cu o săptămână înainte de invazie, prin tratatul Ribentropp-Molotov, prin care Polonia era ştearsă de pe hartă. Unii polonezi care locuiau în apropierea graniţei, îşi amintesc momentele începerii războiului.

„Locuiam în apropierea graniţei şi am văzut, înainte de război, cum de partea cealaltă germanii construiau linii defensive şi întindeau garduri de sârmă ghimpătă”, povesteşte Jozef Gluch, locuitor din Ruda Slaska.

„Aveam opt ani şi îmi amintesc ce s-a anunţat la postul german de radio, că a fost atacată staţia de radio de la Gliwice”, îşi aminteşte Joahim Fulczyk, locuitor din Gliwice.

Marea Britanie şi Franţa au declarat război Germaniei naziste, iar, treptat, tot mai multe state au intrat în conflagraţia mondială. În total, 72 de ţări au fost implicate în război, cu peste 110 milioane de militari. Războiul a durat aproape şase ani şi s-a soldat cu moartea a aproximativ 60 de milioane de oameni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri