82 de fete eliberate după trei ani de teroare

Data publicării:
First Anniversary Of Terrorist Group Boko Haram Abducting 200 Nigerian Girls
Foto: Gulliver/GettyImages

82 de adolescente, ţinute ostatice de aproape trei ani, au fost eliberate de teroriştii de la Boko Haram, cea mai temută organizaţie din Africa.

Militanţii islamişti le-au lăsat pe adolescente să plece după ce autorităţile nigeriene i-au eliberat din închisoare pe mai mulţi membri ai grupării.

220 de eleve au fost răpite în aprilie 2014 de Boko Haram. Majoritatea dintre fete erau creştine, dar au fost convertite cu forţa la islam şi obligate să se căsătorească cu membri ai grupării teroriste.

Peste o sută de fete sunt în continuare sechestrate de gruparea Boko Haram.

Militanţii Boko Haram au răpit 220 de eleve dintr-o şcoală din Chibok, localitate din nord-estul Nigeriei, în 2014. Chinurile prin care au trecut şi cruzimea cu care au fost tratate de terorişti au scandalizat comunitatea internaţională.

Toate apelurile pentru eliberarea lor, venite inclusiv de la fosta primă-doamnă a Statelor Unite, au rămas până acum fără ecou.

Americanii au pus o recompensă de şapte milioane de dolari pe capul liderului Boko Haram, Abubakar Shekau. Fără folos, deocamdată. La fel ca idolul său din Asia, liderul grupării Stat Islamic, şeful Boko Haram încearcă să devină şi el un şeic invizibil al Africii.

Într-un interviu pentru CNN, una dintre tinerele scăpate din mâinile teroriştilor Boko Haram a povestit în 2015 cum misiunile sinucigaşe erau la ordinea zilei. Şi erau fete care se ofereau voluntare în speranţa că planul va eşua, iar ele vor fi salvate.

„Liderii Boko Haram veneau şi ne întrebau cine vrea să fie kamikaze. Iar fetele se ofereau voluntare, ba chiar se certau între ele care să fie aleasă. În realitate, voiau să fugă, să scape de Boko Haram. Dacă primeau misiunea, sperau că se vor întâlni cu soldaţi, că le vor spune că au bombe asupra lor, iar ei le vor ajuta. Sperau că aşa vor scăpa”, le-a povestit jurnaliştilor CNN Fati, una dintre numeroasele victime ale grupării teroriste.

Boko Haram, al cărei nume înseamnă „Educaţia occidentală este interzisă”, a fost înfiinţată în 2002.

Gruparea luptă pentru a da jos guvernul din Nigeria şi pentru a înfiinţa un stat islamic în Africa sahariană care să cuprindă Nigeria, Niger, Camerun şi Ciad. 

Citiţi şi: 

Alianţa terorismului. Gruparea Boko Haram anunţă că se supune autorităţii Statului Islamic

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri