90 de creștini, răpiți de gruparea Statul Islamic în nordul Siriei

Data publicării:
Militanti parada Statul Islamic Mosul-AFP Mediafax Foto---2

Imaginile au fost filmate în apropiere de oraşul Al-Baghdadi chiar de luptătorii Statului Islamic, localitate pentru care se dau lupte grele de săptămâni întregi. Oraşul este cu atât mai important cu cât se află în apropiere de capitala Bagdad şi la numai 11 kilometri de o bază militară unde se află instructori americani.

Pentru a preveni un eventual atac asupra bazei, guvernul irakian a trimis aproape 1.000 de soldaţi şi tehnică militară pentru a întări garnizoana. Lupte grele se dau şi în nord-estul ţării, la graniţa cu Siria.

Ajutaţi de acoperirea aeriană a avioanelor americane, luptătorii kurzi au reuşit pe alocuri să-i împingă pe jihadişti dincolo de graniţa siriană. Luptele se dau mai ales în regiunea siriană Hassakeh. În ciuda faptului că pierd teren, raidurile jihadiştilor continuă să îngrozească mai ales comunităţile de creştini din această zonă.

În urma unui astfel de raid, 90 de creştini au fost răpiţi din localitatea Tal Tamr, iar 3.000 de oameni s-au refugiat.

Lupta împotriva Statului Islamic a fost înteţită şi de Franţa care şi-a trimis în regiune portavionul Charles de Gaulle, de pe care a început să lanseze raiduri aeriene în nordul Irakului.

În acelaşi timp, Franţa a anunţat că va înăspri sancţiunile pentru mesajele şi discursurile care îndeamnă la ură şi violenţă. Mai mult, oficialii francezi au îndemnat Google şi Facebook să combată răspândirea acestora în mediul virtual.

Împreună cu liderii acestor giganţi ai internetului o să instituim directive clare şi precise şi aici, în faţa voastră, să asigur că o să controlăm implementarea lor”, a declarat Francois Hollande, preşedintele Franţei.

Înfrângerea definitivă a acestui grup brutal poate şi va fi realizată. Înfrângerea Statului Islamic va necesita un efort diplomatic şi militar combinat”, a declarat Ashton Carter, secretarul american al Apărării.

În ciuda eforturilor combinate ale coaliţiei internaţionale, Statul Islamic nu renunţă la ofensivă. Jihadiştii vor să transforme Libanul vecin Siriei în emirat al Statului Islamic, spune presa libaneză. Informaţia vine în contextul în care gruparea teroristă a început să cucerească teritorii şi în nordul Africii. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri