A doua zi de violențe la Istanbul

Data publicării:
violente turcia

Nimeni nu a trecut de cordonul de scutieri format în jurul sediului publicaţiei Zaman. Imediat ce au văzut mulţimea de manifestanţi venind în marş, poliţiştii au lansate grenade lacrimogene şi au tras cu gloanţe de cauciuc. Cei care au continuat să înainteze au fost luaţi pe sus şi urcaţi în dubele poliţiei.

„În Turcia nu se mai face dreptate. Suntem martorii unor abuzuri împotriva presei, dar toate acestea vor lua sfârşit într-o bună zi. Istoria ne-a învăţat că mulţi au pierit în mâinile dictatorilor, dar niciun dictator nu a scăpat nepedepsit.”

„Ar trebui să avem toţi dreptul la opinie. O părere unică nu are nicio valoare. De aceea sunt ,aici pentru a demonstra că nu trebuie să gândim toţi la fel şi că trebuie să susţinem ziarul „Zaman”. ”

Şi pe vremea când era premier, dar şi de când a devenit preşedinte al Turciei, Recep Erdogan a exercitat o presiune puternică asupra presei. Analiştii pun acest control strict pe seama instabilităţii din ţară - au fost atentate sângeroase revendicate de gruparea teroristă Stat Islamic, a reizbucnit conflictul cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan după un armistițiu de câţiva ani şi, nu în ultimul rând, criza refugiaţilor.

Toate sunt considerate un eşec al conducerii lui Recep Erdogan. Potrivit BBC, 30 de ziarişti sunt acum în închisori din Turcia iar mulţi alţii sunt judecaţi. Ziare şi televiziuni au fost închise sau trecute sub controlul statului. Guvernul turc spune că a acţionat mereu după litera legii şi că jurnaliştii încarceraţi au fost găsiţi vinovaţi pentru infracţiuni de drept comun.

Oamenii voiau să se adune în faţa sediului celui mai mare ziar de opoziţie, nemulţumiţi de confiscarea clădirii şi de trecerea publicaţiei sub controlul statului.

La fel ca ieri, forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, aşa că oamenii au fost nevoiţi să renunţe la manifestaţie. Autorităţile turce nu au oferit nici o explicaţie pentru trecerea publicaţiei sub controlul statului, dar decizia lor a fost criticată de Uniunea Europeană şi de Statele Unite.

Oficialii de la Bruxelles şi Washington s-au declarat îngrijoraţi de situaţie şi i-au cerut Turciei să respecte libertatea presei.

Citiți și:

Violenţe la Istanbul. Jurnaliştii celui mai mare ziar de opoziţie au fost evacuaţi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri