A fost executat fondatorul sectei Aum

Data actualizării: Data publicării:
shoko asahara GettyImages-3018032
Foto: Guliver/ Getty Images

Shoko Asahara, fondatorul sectei Aum, condamnat la moarte pentru organizarea atacului cu gaz sarin la metroul din Tokyo din martie 1995, a fost executat vineri prin spânzurare, informează agenţia Kyodo, citând surse confidenţiale. Ştirea a fost difuzată şi de televiziunea niponă NHK, preluată de Reuters, relatează Agerpres.

shoko asahara GettyImages-3018032
Foto: Guliver/ Getty Images

Gazul sarin este o armă chimică dezvoltată iniţial de nazişti.

Asahara, al cărui nume real era Chizuo Matsumoto, a fost primul executat dintr-o serie de 13 persoane condamnate la moarte prin spânzurare pentru atacurile soldate cu 13 morţi şi cu peste 6000 de victime afectate de gazul neurotoxic. Presa japoneză citată de AFP afirmă că au mai fost executaţi încă şase membri ai sectei Aum.

Secta Aum Shinri Kyo (Adevărul Suprem Aum), fondată de Asahara în 1987, propovăduia o religie apocaliptică, cu influenţe budiste şi hinduiste, iar la apogeul succesului avea cel puţin 10.000 de membri în Japonia şi în străinătate, inclusiv absolvenţi ai unor universităţi nipone de elită. Discipolii lui Asahara au comis o serie de crime, între care atentatele simultane cu sarin din martie 1995. În total, ei au ucis 27 de oameni.

Aum a folosit prima oară sarin în 1994, în oraşul Matsumoto; atunci, au murit opt oameni şi au fost afectaţi câteva sute.

Defense lawyers' final arguments in the seven and a half year trial of doomsday guru Shoko Asahara
Foto: Guliver/Getty Images

La 20 martie 1995, în mai multe trenuri de metrou care mergeau spre centrul capitalei japoneze a fost eliberat gaz sarin. Substanţa chimică era pusă în pungi de plastic, care au fost sparte de membrii sectei Aum, conduse de Shoko Asahara. Gazul fusese produs în laboratoarele grupării. 13 oameni au murit şi 6.000 au fost răniţi.

Aum a fost descris de experţi drept un cult al morţii, deoarece membrii sectei credeau că sfârşitul lumii va veni în 1997 şi că doar ei vor supravieţui.

Asahara, născut în 1955, vedea foarte slab, doar cu ochiul drept. Era unul din cei şapte copii ai unei familii cu probleme financiare. El nu a trecut examenul de admitere la Universitatea din Tokyo şi ulterior a fost arestat pentru vânzarea unor medicamente neautorizate; a profesat şi ca acupuncturist. S-a căsătorit în 1978 şi a avut şase copii.

Era convins că Statele Unite vor ataca Japonia şi o vor transforma într-un deşert nuclear. În 1990, a candidat fără succes pentru un loc de deputat.

Unii activişti şi una din fiicele sale au cerut să nu fie executat, ci tratat ca bolnav mintal şi fizic, dar solicitările în acest sens au fost respinse atât de instanţe, cât şi de centrul penitenciar din Tokyo.

Liderul Aum a fost arestat în 1995, la două luni după atentatul din metroul din Tokyo, iar procesul său a început în aprilie 1996. Procuratura a apreciat că eşecul politic a fost impulsul care a declanşat, ca răzbunare, crimele în masă pe care le-a coordonat. El a fost condamnat la moarte în 2004, iar ultimul dintre cei care îl considerau guru şi i-au fost complici a primit pedeapsa cu închisoarea pe viaţă abia în ianuarie anul acesta, când pe alţi 12 sectanţi îi aştepta deja spânzurătoarea.

Shoko Asahara avea 63 de ani.

Citiți și:  20 martie 1995, zodia infernului în metroul din Tokyo

Citiţi şi: Cum a ajuns suspendarea președintelui ultima opțiune a lui Dragnea

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri