A fost inaugurat primul drum electrificat din lume

Data actualizării: Data publicării:
drum electrificat

Circulaţia intră în era SF în Suedia, unde a fost inaugurat primul drum electrificat din lume. Vorbim de un sistem care le permite maşinilor electrice să se încarce din mers, iar succesul pare garantat. Autorităţile din Stockholm vor să realizeze astfel de şosele în toată ţara, mai ales că electrificarea unui kilometru de şosea costă doar un milion de euro, de 50 de ori mai puţin decât realizarea infrastructurii pentru tramvaie într-un oraş de mărime medie.

Gunnard Asplund, managerul proiectului: „Planeta nu mai poate suporta atât de multă poluare”.

Cu acest gând în minte, Gunnard Asplund a creat sistemul care permite electrificarea drumurilor. Pe mijlocul şoselei au fost trase două linii electrificate, ce le permit maşinilor electrice să se încarce din mers.

Încărcarea bateriilor se realizează printr-un dispozitiv ataşat sub autovehicule, iar în momentul în care acestea efectuează o depăşire, braţul mobil se deconectează automat.

Gunnard Asplund, managerul proiectului: „Ceea ce vedem este o nouă modalitate de a alimenta maşinile printr-un sistem de încărcare amplasat în şosea”.

Deocamdată, este testată o şosea lungă de doar doi kilometri, situată lângă capitala Stockholm. Inaugurarea a atras atenţia ţării întregi, fiindcă de succesul ei depinde schimbarea modului în care se circulă în întreaga ţară. Ideea este binevenită, mai ales că Suedia anunţă că va renunţa, până în 2030, la maşinile care folosesc combustibili fosili.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri