„Furtună de foc”. Cel puțin 44 de morți și 200 de dispăruți în incendiile uriașe din California

Data actualizării: Data publicării:
Fast-Spreading Hill and Woolsey Fires Force Evacuations In California's Ventura County
FOTO: Gulliver/ Getty Images

44 de oameni au murit în incendiile care devastează California. Este noul bilanţ anunţat de autorităţi, după ce încă 13 trupuri fără viaţă au fost găsite în nordul statului, acolo unde este cel mai mare focar din istoria acestui stat. Peste 200 de oameni sunt în continuare daţi dispăruţi.

Autorităţi, prieteni şi rude caută sutele de dispăruţi, după ce focul a incinerat mii de case. În acelaşi timp, peste 8.000 de pompieri continuă să lupte cu flăcările.

Pentru incendiul uriaş din nordul Californiei este folosit un Boieng 747 adaptat pentru a transporta și împrăștia zeci de mii de litri de substanțe ignifuge.

În sudul Californiei, un sfert de milion de oameni au fost evacuați din zona Los Angelesului și din orașele de coastă, precum Malibu, unde au case multe celebrități. Flăcările s-au extins atât de repede încât nu toți locuitorii au apucat să plece.

„A fost o furtună de foc, cea mai mare pe care am văzut-o vreodată și am avut de luptat cu multe incendii. Când a venit furtuna de foc de peste deal și sufla vântul cu 100 km/h, s-a întunecat ca noaptea. Nu a fost niciun ordin de evacuare, nu a fost niciun anunț. A venit atât de repede încât nu a fost timp pentru coordonarea unui răspuns eficient. Nu e vina lor, nu puteau fi peste tot în același timp”, spune un pompier.

Situaţia rămâne foarte periculoasă. Pompierii au reuşit să aducă sub control doar o mică parte din incendii, iar vântul rămâne puternic.

De vină pentru incendiile devastatoare sunt deopotrivă natura şi oamenii, spun specialiştii. Factorul natural este vântul puternic, în vreme ce omul provoacă schimbările climatice care au uscat vegetaţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri