A murit fratele fondatorului Coreei de Nord. Kim Yong Ju avea 101 ani

Data actualizării: Data publicării:
people offering flowers to the statue of President Kim Il Sung and Chairman Kim Jong Il on Mansu Hill in Pyongyang
Foto: Profimedia

Kim Yong Ju, fratele fondatorului Coreei de Nord, Kim Ir Sen, a încetat din viaţă la vârsta de 101 ani, a anunțat miercuri presa de stat nord-coreeană.

Kim Jong Un a trimis marţi o coroană de flori, potrivit agenţiei de presă KCNA, care nu precizează când anume a decedat fratele bunicului actualului lider de la Phenian.

„Kim Yong Ju a luptat cu devotament pentru a pune în aplicare liniile politice ale partidului şi a contribuit la edificarea construcţiei socialiste şi la dezvoltarea sistemului social de stat în stil coreean, pe când activa în posturi importante din partid şi din stat pe parcursul mai multor ani”, a transmis KCNA, potrivit Agerpres.

Ştirea agenţiei nord-coreene de presă aminteşte că Kim Yong Ju a ajuns vicepreşedinte al comitetului permanent al Adunării Populare nord-coreene şi a primit ordine de la Kim Ir Sen şi, ulterior, de la Kim Jong Il, acesta din urmă, tatăl actualului lider, fiind cel care l-a şi îndepărtat de la putere.

Kim Yong Ju s-a născut în 1920 la periferia Phenianului şi era cu opt ani mai mic decât fratele său Kim Ir Sen. Şi-a petrecut copilăria în Manciuria (nord-estul Chinei), unde se crede că ar fi lucrat ca traducător pentru forţele de ocupaţie imperiale nipone împotriva cărora lupta fratele său.

A fost absolvent de studii economice la Universitatea de Stat din Moscova în 1945, an în care s-a încheiat ocupaţia niponă a peninsulei coreene, şi s-a întors în Coreea de Nord, unde fratele său fusese deja desemnat de forţele sovietice să conducă noua ţară rezultată din divizarea stabilită în jurul paralelei 38.

Kim Yong Ju a urcat în ierarhia regimului şi, la începutul anilor 1970, era unul dintre principalii candidaţi la succesiunea lui Kim Ir Sen, împreună cu Kim Jong Il şi cu fratele vitreg al acestuia din urmă, Kim Pyong Il.

Va participa la discuţiile din 1972, sub auspiciile Crucii Roşii, care se vor încheia cu prima declaraţie comună a celor două Corei post-război, text în care se pleda pentru „reunificarea paşnică”.

Kim Jong Il va ajunge să se impună în faţa celor doi rivali ai săi şi, în 1974, an în care Kim Yong Ju a devenit vicepremier, a fost desemnat conducător al ţării, lucru care va deveni oficial începând cu 1994, când Kim Ir Sen a decedat, şi va dura până la moartea sa, în 2011.

Începând cu anul 1975, Kim Yong Ju a dispărut timp de două decenii de pe scena politică a ţării, însă a reapărut în anii 1990, în calitate de vicepreşedinte, pentru a susţine tranziţia la putere a nepotului său.

Ultimele imagini cu Kim Yong Ju difuzate de propaganda nord-coreeană datează din anul 2015.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri