A murit la 45 de ani, după ce a salvat sute de oameni în timpul atacului de la 11 septembrie. Cauza morții, legată direct de atentat

Data actualizării: Data publicării:
11 septembrie atac
Foto: Guliver/Getty Images

După ce teroriștii au atacat Turnurile Gemene în 11 septembrie 2001, un căpitan de feribot din New York, devenit apoi pompier, a ajutat la evacuarea a mii de oameni din Lower Manhattan.

11 septembrie atac
Foto: Guliver/Getty Images

Numele lui este Thomas Phelan, în vârstă de 45 de ani, unul dintre mulții eroi care au sărit în ajutor în acele zile tragice.  Phelan a murit vineri, au dezvăluit autoritățile americane. Este una dintre miile de victime ale atacului de la 11 septembrie, care a murit de cancer cauzat de substanțele inhalate în acele dramatice momente, scrie CNN.

Phelan lucra în 2001 pe un feribot care efectua curse între Manhattan și Statuia Libertății și a ajutat la evacuarea în siguranță a sute de oameni. În 2003, Phelan a devenit pompier și a fost promovat mai apoi în funcția de pilot marin.

Primarul orașului New York, Bill de Blasio, a postat un mesaj pe Twitter în memoria lui Phelan: „În cel mai întunecat moment al orașului nostru, pompierul Thomas Phelan, care a dat dovadă de eroism, a salvat sute de vieți. Nu vom uita niciodată ce a făcut pentru noi și sacrificiul lui”.

Mii de oameni au fost diagnosticați cu cancer după atacurile de la 11 septembrie, potrivit Centers for Disease Control and Prevention's World Trade Center Health Program. Multe cancere ar fi fost provocate de expunerea la substanțe cancerigene și alte substanțe poluante care au rezultat în urma atacului, sunt de părere medicii.

Printre victime sunt pompieri, membrii personalelor de pe ambulanțe, salvatorii care au căutat supraviețuitori și au făcut curățenie, voluntari, oameni care au lucrat sau au mers la școală în apropiere de World Trade Center în ziua atacului și în lunile care au urmat. Mai multe persoane au făcut mai multe tipuri de cancer deodată, ca urmare a atacului terorist.

Nu se știe care este tipul de cancer de care suferea Phelan. Acesta va fi înmormântat marți, în Brooklyn.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri