Sari la conținut

A murit președinta Comitetului Nobel din Norvegia

Șefa Comitetului Nobel din Norvegia, Kaci Kullmann Five, organismul care acordă Premiul Nobel pentru Pace, a murit după o lungă luptă cu cancerul, a anunțat comitetul luni, conform EFE și DPA, citează Agerpres.

Nobel Peace Prize Concert

FOTO: Gulliver/ Getty Images

Președintă din 2005 a Comitetului Nobel, format din cinci membri, și membră a acestuia din 2003, Kaci Kullmann Five a încetat din viață duminică, a declarat pentru DPA Olav Njolstad, secretar fără drept de vot al Comitetului.

Comitetul a pierdut "un conducător înțelept și unificator", au declarat Olav Njolstad și vicepreședinta Berit Reiss-Andersen într-un comunicat difuzat de agenția de presă NTB, citat de DPA.

Kaci Kullmann Five a fost prima femeie care a condus Partidul Conservator din Norvegia — funcție pe care a deținut-o în perioada 1991-1994. A fost membră a parlamentului între 1981-1997 și ministru al comerțului din 1989 până în 1990. A fost cunoscută pentru interesul ei în materie de egalitate de gen și afaceri externe.

Laureatul din 2016 al Premiului Nobel pentru Pace a ales de Comitet este președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, pentru rolul său în încetarea unui război civil de peste 50 de ani. Kullmann nu a participat la ceremonia de decernare a premiului din 10 decembrie de la Oslo din cauza bolii ei. Discursul său a fost citit de Reis-Andersen.

Potrivit lui Njolstad, nu este clar când va anunța Comitetul numărul nominalizaților pentru acest an sau când va fi numit un succesor pentru Kaci Kullmann Five.

Premiul pentru Pace este unul dintre premiile inițiate de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.