A murit „Prințul roșu”, apărătorul reformelor într-o țară ultraconservatoare

Data actualizării: Data publicării:
printul talal bin abdelaziz, fratele vitreg al regelui arabiei saudite
Foto: saudigazette.com.sa

Prinţul Talal bin Abdulaziz, fratele vitreg al regelui Salman al Arabiei Saudite, a decedat sâmbătă, la vârsta de 87 de ani, a anunţat fiul lui, prinţul miliardar Al-Waleed bin Talal, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

talal bin abdelaziz print mort - saudi gazette.com.sa
Prințul Talal bin Abdulaziz, fratele vitreg al regelui Salman al Arabiei Saudite, a murit Foto: saudigazette.com.sa

Prinţul Talal a fost chemat la Dumnezeu sâmbătă”, a anunţat fiul său pe Twitter, adăugând că familia sa va primi condoleanţele duminică, luni şi marţi, la reşedinţa din Riad.

Liberal şi denumit „prinţul roşu”, Talal bin Abdulaziz a fost în timpul vieţii sale un neobosit apărător al reformelor, într-o monarhie ultraconservatoare. Astfel, el a cerut ca femeile saudite să fie autorizate să conducă autoturismele, drept care le-a fost în final acordat anul acesta.

Prinţul Talal a prezidat Programul ţărilor arabe din Golf pentru organismele de dezvoltare ale ONU (AGFUND), însărcinat cu promovarea educaţiei şi sănătăţii, în special pentru femei, în ţările în curs de dezvoltare.

Născut în 1931, el a înfiinţat la începutul anilor 1960, sub influenţa Egiptului care era condus la acea dată de preşedintele Gamal Abdel Nasser, campion al naţionalismului arab, „Mişcarea prinţilor liberi”, care a cerut reforme de fond în Arabia Saudită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri