A opta rezoluție ONU privind Siria, blocată de Rusia

Data publicării:
United Nations Security Council Meets On Middle East
Foto: Guliver/ Getty Images

Rusia a blocat prin veto, miercuri, încă un proiect de rezoluţie la Consiliul de Securitate al ONU care ar fi condamnat presupusul atac chimic din Siria, de săptămâna trecută, şi prin care i se cerea Damascului să coopereze cu anchetatorii, relatează BBC News. Este pentru a opta oară când Rusia își apără aliatul în Consiliul de Securitate.

United Nations Security Council Meets On Middle East
Foto: Gulliver/ Getty Images

Proiectul de rezoluţie a fost prezentat de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, care au fost înfuriate de decizia Rusiei, relatează News.ro.

Dacă ar fi trecut rezoluția, aceasta prevedea desfășurarea unei investigații pe teren de către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, iar Guvernul sirian ar fi fost obligat să ofere informaţii militare, inclusiv jurnale de zbor, din ziua atacului, precum şi acces la bazele aeriene. 

China, unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, care are drept de veto, s-a abţinut de la vot, la fel ca şi Etiopia şi Kazahstan. Alte 10 ţări au votat pentru adoptarea rezoluţiei, în timp ce Bolivia i s-a alătura Rusiei şi a votat împotrivă.

Ammbasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a condamnat acţiunile ruse.

„Vă izolaţi de comunitatea internaţională de fiecare dată când avioanele lui Assad aruncă încă o bombă asupra civililor şi de fiecare dată când Assad încearcă să înfometeze încă o comunitate până la moarte”, a avertizat ea.

La Washington, într-o conferinţă de presă cu secretarul general al NATO, preşedintele american Donald Trump a fost întrebat dacă el crede că este posibil ca forţele siriene să fi lansat atacul fără ca Rusia să ştie.

„Cred că este posibil, cu siguranţă. Cred că este puţin probabil. Aş vrea să cred că nu au ştiut, dar este posibil să fi ştiut. Au fost acolo”, a adăugat el.

Trump a adăugat că este „minunat” că Beijingul s-a abţinut la ONU, dar, menţionând că a discutat cu preşedintele chinez Xi Jinping cu o seară înainte, a declarat că nu este suprins.

China a blocat prin veto şase rezoluţii ONU de la izbucnirea conflictului, în 2011.

La rândul său, ministrul britanic de Externe Boris Johnson a declarat, după votul de la ONU, că Rusia este „de partea greşită a discuţiei”, în timp ce preşedintele francez Francois Hollande a avertizat că Moscova „poartă o responsabilitate grea” pentru că îl apără în continuare pe Assad şi blochează un răspuns internaţional unit.

Pe de altă parte viceambasadorul rus Vladimir Safronkov a insistat, în Consiliul de Securitate al ONU că măsura este „sortită eşecului” de la început.

„Rezultatul era predeterminat, pentru că ne-am exprimat în permanenţă dezacordul nostru categoric faţă de conţinutul documentului”, a spus el.

Rusia a cerut o anchetă independentă şi se întreabă cum au putut puterile occidentale să găsească vinovaţii atât de repede.

Ţările occidentale acuză forţele guvernamentale siriene pentru orchestrarea atacului chimic, în care şi-au pierdut viaţa 87 de persoane, inclusiv 31 de copii din Khan Sheikhoun.

Statele Unite au lansat în noaptea de joi spre vineri 59 de rachete de crozieră spre o bază aeriană a forţelor guvernamentale, de unde au plecat avioanele care au atacat provincia Idlib.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri