Abu Bakr al-Baghdadi, greu de ucis 8

Data publicării:
abu bkr al baghdadi - captura

Prima încercare cunoscută de a-l omorî pe Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic din 2010, a avut loc în octombrie anul trecut. În urma unei campanii de bombardamente a coaliţiei internaţionale asupra oraşului Raqa, în Siria, principalul fief al islamiştilor, se pare că liderul militanţilor a suferit răni serioase şi a plecat spre Irak.

Nu a trecut mult, iar pe 7 noiembrie au început să apară zvonuri că al-Baghdadi a murit în urma unui raid aerian asupra oraşului Mosul, dar câteva zile mai târziu pe reţelele de socializare apare o înregistrare care pretinde să fie un discurs al liderului islamist. „Dumnezeu le-a dăruit fraţilor voştri, mujahedinii, victoria şi cucerirea după ani de zile de răbdare şi război sfânt şi le-a dat putere să-şi îndeplinească scopul. Iar aceştia s-au grăbit să declare un Califat Islamic şi să numească un imam”, declara Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic.

Al-Baghdadi este nevoit să schimbe din nou locul de retragere în urma unui nou raid aerian în ianuarie anul acesta. Ca urmare, liderul jihadist revine în Siria. Nu pentru mult timp, însă, pentru că în februarie se întoarce în Irak în urma unui raid aerian de amploare al aviaţiei iordaniene.

Cea mai grea încercare prin care a trecut al-Baghdadi este cea din 18 martie când, în urma unui raid aerian bine coordonat al forţelor internaţionale, liderul jihadist este grav rănit. Se pare că în urma acestui episod, al-Baghdadi i-a adunat pe locotenenţii săi pentru a alege un succesor în cazul morţii lui.

Viaţa liderului jihadist nu a fost ameninţată numai din exterior, ci şi din interiorul grupului de comandă al Statului Islamic. Potrivit mai multor surse, 13 lideri au fost ucişi cu brutalitate în luna iulie a acestui an după organizarea unui complot care a eşuat, însă.

Potrivit aceloraşi surse, alţi cel puţin 100 de luptători şi lideri jihadişti ar fi fost executaţi prin împuşcare, în septembrie, în urma unei încercări similare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri