Sari la conținut

Acord istoric. Guvernul columbian a semnat un armistiţiu cu rebelii FARC, după 52 de ani de conflict armat

După mai bine de trei ani de negocieri tensionate, acordul cu privire la organizarea unor negocieri de pace în Havana reprezintă penultimul pas în finalizarea conflictului care a marcat ultima jumătate de secol din istoria statului latino-american.

Sper ca aceasta să fie ultima zi de război. Suntem aproape de un acord de pace”, a declarat comandantul FARC, Rodrigo Londono, mult mai cunoscut sub numele de război, Timochenko. Vocea sa a fost înecată de plâns în timp ce dădea mâna cu preşedintele columbian Juan Manuel Santos, la ceremonia de semnare a armistiţiului definitiv din Havana.

Între timp, la ceremonia de semnare a acordului a participat şi preşedintele cubanez Raul Castro, secretarul general ONU Ban Ki-moon, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro şi preşedintele chilian Michelle Bachelet.

Juan Santos a susţinut că acordul include termeni cu privire la demilitarizarea şi demobilizarea militanţilor FARC.

La jumătatea celui de-al doilea mandat, preşedintele Santos va intra în istorie pentru semnarea păcii cu FARC, care ar putea să producă o creştere economică anuală de 2%.

Însă, analiştii susţin că îmbunătăţirile de securitate din ultimele decenii au adus deja beneficiile aşteptate de columbieni prin semnarea păcii.

Columbia, cu o populaţie de 46 de milioane de locuitori, era considerată un stat aproape eşuat, însă a reuşit să atragă investitori şi să devină un pol pentru turişti după ce fostul preşedinte conservator Alvaro Uribe a lansat o puternică ofensivă, în 2002, împotriva rebelilor stângişti, cu sprijinul militar al americanilor.