Acord pentru salvarea băncilor în faliment. Acţionarii şi creditorii plătesc, contribuabilii sunt protejaţi

Data publicării:
bancomat marea britanie mfax

Miniştrii de finanţe ai UE, reuniţi la Bruxelles au decis că, atunci când o bancă dă faliment, acţionarii vor fi primii care vor suporta pierderi, apoi creditorii, urmaţi de deţinătorii de obligaţiuni şi, abia la final, deponenţii cu sume mai mari de 100.000 de euro în cont. Dacă nici atunci nu este suficiet, poate interveni guvernul.

„În principiu, atunci când băncile vor intra în dificultate, nu contribuabilii vor fi primii care vor plăti”, este de părere Wolfgang Schauble, ministrul german de finanţe.

Este o soluţie de compromis care anulează un tabu în Europa, şi anume acela că deponenţii nu ar trebui să îşi piardă banii, în cazul falimentului unei bănci. Conform noilor reguli, pentru o bancă cu un pasiv de 100 de miliarde de euro, de pildă, creditorii şi acţionarii trebuie să suporte pierderi de cel puţin 8 miliarde de euro. Acordul este un important progres în eforturile Bruxelles-ului de a revigora sistemul bancar, după criza datoriilor din zona euro.

„Acordul ne va ajuta să consolidăm băncile, să le însănătoşim, iar în cazul unor probleme, vom şti cum să reacţionăm, iar investitorii vor şti la ce riscuri să se aştepte”, a declarat Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogroup.

Acordul, intervenit înainte de reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, va fi supus dezbaterii în Parlamentul european. Noile reguli vor intra în vigoare abia peste cinci ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri