Acordul UE - Turcia, greu de pus în practică

Data publicării:
acord

„Cea mai mare provocare pe care Uniunea Europeană o are de înfruntat”. Aşa a descris preşedintele Comisiei Europene implementarea acordului dintre Turcia şi blocul comunitar pe tema refugiaţilor. Cuvintele lui Jean-Claude Juncker par să-şi găsească o confirmare în realitate, fiindcă autorităţile din Grecia spun că nu pot pune în practică acest plan imediat. Aşa că pentru zecile de mii de migranţi din Grecia, aşteptarea continuă.

Cu toţii speră că vor trece graniţa şi ne temem că lucrurile se vor înrăutăţi pentru ei, din cauza condiţiilor inumane în care trăiesc”, spune Anestis Ischnopoulos, angajat al unei agenţii umanitare.

Cei 2.300 de experţi europeni care trebuie să-i ajute pe greci în gestionarea refugiaţilor nu au ajuns încă în statul elen. E vorba în special de translatori şi personal de securitate, iar în acest context, oficialii de la Atena spun că au nevoie de mai mult timp pentru implementarea acordului. Pe de altă parte, turcii spun că fluxul de refugiaţi s-a redus foarte mult, cel puţin în unele zone.

Potrivit acordului, orice migrant care trece ilegal din Turcia în insulele greceşti va fi întors din drum. La rândul lor, autorităţile elene se vor ocupa de înregistrarea controlată a refugiaţilor şi cererilor de azil. Pentru fiecare sirian returnat Turciei, un alt sirian va fi relocat din Turcia, în statele Uniunii Europene. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri