Actorul Dean Stockwell, cunoscut pentru rolurile din "Capcana timpului" și "Dune", a murit la 85 de ani

Data publicării:
Dean Stockwell
Dean Stockwell. Sursa foto: Profimedia Images

Dean Stockwell, actorul american cunoscut pentru rolurile din filmul "Dune" și serialul "Capcana timpului", a murit la vârsta de 85 de ani, informează revista Variety.

Cariera lui Dean Stockwell s-a întins pe parcursul a peste 70 de ani. Actorul a murit duminică, în somn.

El a avut roluri principale în serialul "Capcana timpului - Quantum Leap" și în filmele "Dune", "Air Force One" și "Blue Velvet".

Dean Stockwell, sub numele complet Robert Dean Stockwell, s-a născut în martie 1936 și și-a început cariera din timpul copilăriei, în cadrul studiourile Metro-Goldwyn-Mayer. Prima sa apariție într-un film a fost în 1945. Cel mai faimos rol al lui Stockwell a fost cel al amiralului "Al" Calavicci în serialul SF "Quantum Leap" (Capcana timpului), care a rulat timp de cinci sezoane, între 1989 și 1993. Pentru acest rol, Dean Stockwell a primit numeroase nominalizări la premiile Emmy și Globurile de Aur, el câștigând și un premiu la Globurile de Aur din 1990 pentru rol secundar într-un serial TV.

Dean Stockwell a primit o stea pe Bulevardul Celebrităților din Hollywood în 1992.

Actorul a mai fost nominalizat la Oscar în 1988 pentru rolul din filmul "Married to the Mob" și a fost desemnat cel mai bun actor la Festivalul de film de la Cannes în 1959 și 1962.

Cariera lui de actor a fost cu pauze, el abandonând-o în anii 1960 și revenind în 1980. Întrucât nu era mulțumit de repornirea carierei de actor, și-a luat licența de agent imobiliar și s-a mutat de la Hollywood, însă a fost convins să revină de către actorul Harry Dean Stanton. Ulterior, a apărut în filme regizate de Wim Wenders, Robert Altman și David Lynch, dar și în seriale.

Editor : Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri