Administraţia SUA, aproape de paralizia statului federal. Consecinţele unei blocări a activităţii guvernamentale

Data publicării:
casa alba

Camera Reprezentanţilor, dominată de opoziţia republicană, a dat deja o lovitură planurilor preşedintelui, adoptând un proiect de buget modificat, care amână cu un an aplicarea reformei în sistemul de sănătate.

Nu mai este o chestiune de zile, ci de ore, pentru a preveni blocarea guvernului nostru”, a spus Steyn Hoyer, congressman democrat.

Mingea este acum în terenul Senatului, unde majoritatea este deţinută de democraţi. Aşa că este de aşteptat ca senatorii să respingă proiectul adoptat de Camera Reprezentanţilor. La rândul său, preşdintele Barack Obama a anunţat că se va folosi de dreptul său de veto, pentru a continua reforma în sănătate.

„Voi colabora cu oricine vrea să aibă discuţii serioase despre viitorul nostru economic. Dar nu voi negocia pe tema responsabilităţii Congresului de a plăti facturile pe care le-a adunat deja. Nimeni nu trebuie să afecteze economia sau milioane de oameni nevinovaţi, doar pentru că există câteva legi care nu-i sunt pe plac”, a declarat Barack Obama.

Chiar şi în al 11-lea ceas, democraţii şi republicanii nu par dispuşi la un compromis şi se acuză reciproc.

„Dacă guvernul va fi paralizat, va fi din cauza Senatului, a Partidului Democrat care controlează Senatul. Ei se joacă de-a politica, pentru că au refuzat să ia în seamă compromisul pe care l-am propus. Acest preşedinte negociază cu tot felul de despoţi şi lideri terorişti. Numai cu noi nu negociază”, a spus Dana Rohrabacher, reprezentant republican.

Fără alocarea de noi fonduri, agenţiile federale îşi vor reduce la minimum activităţile. Pentagonul va fi nevoit să trimită în concediu fără plată 800 de funcţionari civili. Aceeaşi soartă îi aşteaptă pe majoritatea celor 16 mii de angajaţi ai Agenţiei Federale de mediu. În plus, militarii riscă să-şi primească salariile cu întârziere. Cele 368 de muzee şi parcuri naţionale vor fi închise, iar serviciile pentru eliberarea vizelor şi paşapoartelor îşi vor suspenda activitatea.

Paralizia serviciilor federale timp de două săptămâni ar duce la scăderea produsului intern brut cu 0,3 la sută, în ultimul trimestru al anului.

Un impas similar a fost în 2011, când Camera şi Senatul au ajuns la un acord, la câteva minute după expirarea termenului limită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri