Afganistan | Războiul și „pagubele colaterale”

Data publicării:
militar cu mitraliera

Analiștii spun că imaginea soldaţilor coaliţiei în rândurile afganilor şi irakienilor a fost grav afectată de existenţa unui număr tot mai mare de victimele în rândul populaţiei civile.

La 6 iulie 2008, un bombardament aerian asupra unei nunţi ce avea loc în estul Afganistanului, la graniţa cu Pakistanul, a provocat moartea a 47 de civili, potrivit unui raport al guvernului de la Kabul. Oficialii americani au negat iniţial că ar fi vorba de civili.

La 4 mai 2009, cel puţin 86 de civili afgani au fost ucişi ca urmare a unui bombardament lansat de un avion B-1 Lancer asupra satului Granai, din vestul Afganistanului. Raidul a fost cerut de forţele de securitate afgane, care se luptau cu un grup de talibani baricadaţi în localitate. Militarii americani au recunoscut că au fost făcute erori grave în planificarea operaţiunii.

Facem tot ce putem ca să evităm victimele în rândul civililor, dar când insurgenţii se ascund printre oameni, este foarte dificil”, spunea în 2009 col. Greg Julian, purtător de cuvânt al armatei SUA.

În martie 2011, elicoptere americane au ucis din greşeală 9 băieţi afgani, cu vârste între 7 şi 13 ani, care adunau lemne de foc. Preşedintele Barack Obama şi comandantul american, David Petraeus, şi-au cerut scuze, dar acestea nu au fost acceptate de către preşedintele afgan Hamid Karzai.  

Citește și:

Spital bombardat în Afganistan. Un atac, niciun responsabil

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri