AFP: Scenarii cu privire la Putin în 2024

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin_kremlin ru 5
Foto: kremlin.ru

În 2024, la sfârşitul celui de-al patrulea mandat, Vladimir Putin va fi condus Rusia timp de un sfert de secol şi va fi septuagenar. Se va retrage? Va căuta să rămână la putere? scrie AFP, care prezintă scenariile în acest sens.

vladimir putin_kremlin ru 5
Foto: kremlin.ru

Într-o ţară care nu a cunoscut vreodată o alternanţă politică normală la putere, problema sfârşitului carierei sale şi desemnării unui eventual succesor nu s-a pus niciodată mai acut ca la începutul celui de-al patrulea mandat al lui Putin, potrivit News.ro.

PLECARE

În cazul în care nu va fi operată o reformă constituţională, Vladimir Putin nu va putea să candideze din nou în 2024. Constituţia rusă interzice mai mult de două mandate consecutive.

În 2024, el va împlini 72 de ani şi ar putea decide să plece de la Kremlin după 24 de ani de putere.

Într-un interviu acordat postului american NBC, Vladimir Putin a declarat că s-a gândit la un potenţial succesor încă din 2000. ”Nu face rău să te gândeşti la asta, dar până la urmă poporul rus este cel care va decide”, a spus el.

Însă, pentru moment, preşedintele rus s-a abţinut să dea cel mai mic indiciu despre persoana la care se gândeşte în vederea unei eventuale succesiuni.

În 2008, Vladimir Putin, care nu putea să candideze după două mandate consecutive, i-a lăsat locul actualului său premier Dmitri Medvedev, după care s-a întors la Kremlin în 2012, ceea ce nu face neapărat din acesta un protejat al său la putere.

Viaţa politică rusă este marcată de o luptă dură între două clanuri rivale, şi anume ”siloviki” - care provin din armată şi serviciile de securitate, şi reprezentanţii unei mişcări mai liberale, cu legături cu mediile de afaceri.

”Lupta este deja în curs”, dă asigurări AFP analistul independent Nikolai Petrov, adăugând că ”nimeni nu va aştepta pasiv, fiecare grup va încerca să-şi promoveze interesele”.

Preşedintele nu va pleca fără să desemneze un succesor, dă asigurări Petrov.

ALTERNANŢĂ

Dacă doreşte să rămână la putere, Vladimir Putin ar putea să fie tentat să refacă scenariul din 2008, când l-a propulsat la preşedinţie pe Dmitri Medvedev şi a devenit premier timp de patru ani, păstrând totodată controlul asupra domeniilor-cheie în ţară.

El ar putea să renunţe la acest scenariu, din cauza vârstei sale în 2030, când va avea 78 de ani, iar o revenire la Kremlin ar respecta Constituţia.

În cursul unei conferinţe de presă, duminică, după anunţarea victoriei sale, când a fost întrebat despre un eventual nou mandat în 2030, Vladimir Putin a părut să îndepărteze ipoteza. ”Mi se pare că ceea ce spuneţi este un pic ridicol. Să facem socoteala. Voi rămâne aici până la (vârsta de) 100 de ani? Nu!”.

PREŞEDINŢIE PE VIAŢĂ

Bucurându-se de o puternică popularitate, omniprezent în presa rusă, Vladimir Putin a construit autoritatea statului formând o ”verticală a puterii” care ţine numai de el.

El a dezminţit, însă, că vrea să se agaţe de putere, într-un interviu acordat NBC, difuzat pe 9 martie.

”Eu nu am modificat Constituţia (...) şi nu am nicio intenţie să fac acest gen de lucruri astăzi”, a declarat el.

Vladimir Putin a sugerat, astfel, că nu intenţionează să domneasă pe o perioadă nedeterminată şi să urmeze exemplul preşedintelui chinez Xi Jinping, care a obţinut o anulare a limitării mandatelor prezidenţiale.

Intervievat de AFP, analistul Dmitri Oreşkin rămâne sceptic. ”Eu nu cred că el va refuza puterea în 2024, chiar dacă este sătul de ea”. ”El nu poate să plece, pentru că nu crede că l-ar putea proteja cineva atunci”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri