AIG mușcă mâna care a salvat-o de la colaps și dă statul în judecată

Data publicării:
0901aig-42905

AIG se confrunta atunci cu o situaţie din care părea să nu mai aibă scăpare. Compania înregistrase pierderi imense, pe fondul investiţiilor riscante şi, fără intervenţia guvernului american, AIG ar fi avut aceeaşi soartă ca Lehman Brothers.

Acum, că tocmai şi-a terminat de plătit datoriile către guvern, AIG se ridică împotriva salvatorului. Compania de asigurări reclamă termenii necinstiţi în care s-a acordat împrumutul. Mai exact, AIG spune că o dată cu preluarea controlului asupra companiei, guvernul a impus rate mari ale dobânzilor pentru împrumutul acordat şi că a privat acţionarii de miliarde de dolari.

Ar mai fi vorba şi despre încălcarea legilor proprietăţii, faptul că prin naționalizarea proprietatea unor acționari, titlurile AIG și-au pierdut din valoare. Sunt motive invocate deja de fostul director executiv al AIG, Maurice Greenberg, care în 2011 a dat în judecată guvernul american pentru că preluarea AIG ar fi afectat interesele acţionariatului.

Deocamdată, nu este bătut în cuie dacă AIG chiar va da în judecată guvernul american. O decizie în acest sens urmează să fie luată în curând. Însă dacă procesul va fi pornit, atunci AIG nu şi-a ales un moment tocmai potrivit. Compania de asigurări a demarat la finele anului trecut o campanie prin care mulţumeşte întregii Americi pentru sprijinul acordat. Dar procesul pe care vrea să-l intenteze guvernului american ar putea fi privit ca o palmă adusă tocmai celor care au contribuit, din propriul buzunar, la salvarea gigantului din asigurări.

Mai mulţi oameni politici de peste Ocean deja au catalogat posibilul proces drept revoltător. Ar fi ca şi cum un pacient şi-ar da în judecată medicul pentru că i-a salvat viaţa, spune un fost bancher al Rezerveri Federale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri