Ajutor financiar de 239 miliarde de ruble pentru două dintre cele mai mari bănci cu capital de stat din Rusia

Data publicării:
VTV bank

 

VTB Bank, a doua mare bancă a Rusiei, va primi o finanţare de 214 miliarde de ruble, în timp ce Rosselkhozbank, o bancă specializată în acordarea de împrumuturi pentru agricultură, va beneficia de un ajutor în valoare de 25 miliarde de ruble, conform unui decret guvernamental.

VTB Bank a raportat un profit net pentru primul semestru în scădere cu peste 80%, la 1,9 miliarde de ruble.

Statul rus deţine aproape 61% din VTB Bank şi 100% din Rosselkhozbank.

Cele două bănci vor emite acţiuni preferenţiale către Fondul Naţional de Investiţii, instituţie care îşi alimentează majoritatea capitalului, în valoare de 86,5 miliarde de dolari la finele lui iulie, cu fonduri din veniturile din activitatea petrolieră.

Băncile ruseşti se confruntă cu o lipsă severă de lichiditate după ce le-a fost blocat accesul la pieţele financiar-bancare vest europene, în contextul conflictului ruso-ucrainian.

De alftel, urmările sancţiunilor economice se reflectă şi în alte sectoare care depind de parteneriatul cu companii străine, inclusiv în agricultură.

Rusia a impus la rândul ei un embargou asupra importurilor de produse alimentare din UE şi SUA, iar autorităţile de la Moscova estimează ca sectorul agricol va avea nevoie de fonduri suplimentare de aproximativ 18 miliarde de dolari pentru a satiface cererea internă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri