Al-Qaeda dorea „să schimbe cursul istoriei”. Gruparea plănuia atentate în Orientul Mijlociu

Data publicării:
obama

Al-Qaeda plănuia să organizeze în Peninsula Arabă un atac de amploare, menit să schimbe istoria, aşa cum au spus liderii organizaţiei teroriste, într-un apel telefonic interceptat de către serviciile secrete americane. Afirmaţiile sunt bazate şi pe numeroase dovezi găsite în Yemen.

Este pentru prima dată când un lider politic oferă detalii despre apelul interceptat de către Statele Unite, de la care a pornit toată alerta. Preşedintele Yemenit a relatat, în faţa unor cadeţi de poliţiei, că liderul Al-Qaeda din Peninsula Arabă s-a întâlnit, în Yemen, cu alţi 19 lideri ai organizaţiei teroriste pentru a pune la cale atacul.

„Când am fost la Washington, americanii ne-au spus că au interceptat un apel între Ayman al-Zawahiri (liderul Al-Qaeda, n.r.) şi Wuhayshi (liderul Al-Qaeda din Peninsula arabă, n.r.) în care Wuhayshi i-a spus lui Zawahiri că vor executa un atac care va schimba faţa istoriei”, a declarat Abd Rabbuh Mansur Hadi, preşedintele Yemenului, citat de ziarul britanic Telegraph.

Din cauza resurselor şi puterilor limitate de la dispuneau teroriştii, atacul trebuia să aibă Loc în Yemen. Forţele de securitate yemenite au identificat două maşini capcană, fiecare încărcată cu șapte tone de explozibili. Una trebuia să fie detonată într-un terminal petrolier din sud-estul ţării, iar alta avea ca ţintă capitala Sanaa.

„Asta i-a speriat pe americani şi şi-au închis ambasadele din toată regiunea, pentru că l-a auzit pe Wuhayshi spunând că va duce la bun sfârşit un atac care să schimbe cursul istoriei”, a mai spus Abd Rabbuh Mansur Hadi.

Liderul yemenit a adăugat că 40 militanţi islamişti au fost omorâţi în ultimele două săptămâni, cu ajutorul dronelor. La 4 august, Statele Unite şi-au închis 19 ambasade şi consulate din mai multe ţări arabe şi musulmane de teama unui atac iminent din partea Al-Qaeda.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri